reklama

Nejčastějším vánočním dárkem jsou peníze

redakce dne 16. 11. 2011 - 13:00

Nejčastějším vánočním dárkem Čechů a Češek jsou peníze. Chtějí je dát až v jedné třetině případů. Vyplývá to z telefonického průzkumu splátkové společnosti Home Credit, který proběhl na vzorku 301 klientů na přelomu září a října.

Klasické vánoční dárky věnují letos dvě třetiny oslovených. Kombinaci dárku a peněz chce uplatnit necelá pětina (18 procent) respondentů. Pouze peníze dá svým blízkým 14 procent dotazovaných. Ještě loni by peníze darovalo sedm procent dotázaných.

Podle psychologa Jiřího Brančíka je pro lidi složité zorientovat se v předvánoční nabídce. Než aby lidé dali někomu nevhodný dárek, raději mu věnují peníze. Často jde i o určitou nevědomost. Tu psycholog vysvětluje na jednoduchém příkladu. „Prarodiče nebo rodiče dospělých dětí často netuší, co je mezi mladými v módě,“ řekl Brančík.

Ani tato nejistota nemůže zamaskovat určitou neochotu vymýšlet, kdo by chtěl jaký dárek. Darování peněz pod stromečkem tak může být i příznakem duševní lenosti, kdy si zkrátka darující nechtěl lámat hlavu tím, co by dotyčný chtěl anebo potřeboval.