reklama

Nejčtenější písemnosti světa: Výplatní pásky, smlouvy a bible

redakce dne 06. 05. 2016 - 00:00

Písmo svaté vytlačily z výsluní výplatní pásky a písemné smlouvy. Co do obsahu mají ryze světské dokumenty vysokou vypovídající hodnotu.
 

Traduje se, že nejčtenější listinou je výplatní páska. Druhou příčku by obsadila z dlouhodobého hlediska bible. Na její místo se však směle tlačí smlouvy. S biblí si písemné smlouvy zadají vesměs co do jejich délky a hutnosti uvedených informací. Bez příslušného kontextu běžný smrtelník těžko porozumí obsahu dohod. A jsme u merita věci. Smlouvy nabývají stále většího významu pro běžný život. Přesto si s nimi lidé neví rady. Někteří se chrání vskutku origiální obranou. Pro klid duše je raději nečtou, pouze podepisují. Následně se diví, co že to vlatně podepsali. A poté začnou bycha honiti. Mezi námi jsou však i uvědomnělí jedinci, kteří si ke smlouvě uvaří kávu nebo lahodný čaj a čtou a čtou a čtou a vůbec obsahu nerozumí. A pak smlouvu „podškrábnou“ a mají hotovo.

Přečíst a pochopit

Odborníci proto radí, že kromě vlastního čtení smlouvy je nutné i porozumět jejímu obsahu. Pakliže něčemu nerozumíte, poraďte se s blízkou a současně důvěryhodnou osobu. Případně vyhledejte odbornou pomoc – často právníka anebo finančního poradce. Ne každý je však schopen zajít za odborníkem a poradit se s ním. Nehledě na nutnot úhrady finanční odměny za poskytnuté služby.

Ve finančním poradenstvím je pochopení smlouvy nutný základ. Druhým povinným předpokladem je jasný vztah s osobou, která smlouvu předkládá a pro koho ji budoucí klient podepisuje. V praxi se často stává, že s klientem jedná člověk, který nakonec ve smlouvě nijak nefiguruje. Může jít třeba o nováčka, který nemá požadovanou certifikaci. Doporučení a informace plynoucí od takovéto nekompetentní osoby mohou být často neodborné a zavádějící.

Výplatní páska jako základ

Oproti tomu studium výplatní pásky je o dost jednodušší. Víceméně se v ní opakují stejné položky a do určité míry i stejná anebo hodně podobná čísla. Přesto ne každý se ve své výplatnici vyzná. Zvlášť náchylní jsou čerství absolventi anebo studenti, kteří dostanou svou první výplatní pásku z prvního zaměstnání či první brigády. Vesměs se diví, proč mají tak nízký plat, se kterým vůbec nepočítali. Zkrátka a jednoduše jim tak trochu unikl rozdíl mezi čistou, hrubou a případně superhrubou mzdou. Z rozčarování se však rychle dostanou. Pokud ne, budou se nadosmrti zbytečně trápit nad zlým státem, který jim vzal vše, na co měli zasloužený nárok.

Bible nakonec

Nejlepší nakonec, říká se. Na konec jsme si nechali i stručný výklad a rozbor bible, který však odložíme na neurčito.