reklama

Netradiční zajištění na důchod

redakce dne 08. 06. 2011 - 00:00

Důchodový věk a především otázka výše starobního důchodu je palčivým problémem nejen dříve narozených. Nabídneme vám alternativu ke spoření a investování na důchod.

Nebudeme vás nabádat, abyste část svých příjmů odkládali na spořící produkt X anebo je investovali do produktu Y. Podobné rady a tipy necháme pro dnešek necháme raději stranou.

Důchod a zejména život člověka v ekonomicky neaktivním věku je zásadní otázkou celého našeho dosavadního směřování. Mít dostatečnou finanční rezervu je nezbytné, ale nemusíte ji zase přehánět. Namísto odkládání desetiny příjmů po dobu třiceti let do akcií, raději investujte do mezilidských vztahů.

Rodina, základ společnosti

Už v dobách nedávno minulých, kdy v zemi panovala vláda jedné strany, jenž Česko nejen hospodářsky, ale i společensky zplundrovalo, byla rodina základem společnosti. Mít funkční rodinu, tj. manželku, manžela a slušně vychované děti je pro budoucího penzistu tím nejlepším vkladem.

Veškeré překážky související se stářím se lépe překonávají s podporou úzkého kruhu rodiny. Zde vám peníze nepomohou. Řada českých ekonomů a analytiků proto doporučuje, abyste se zaměřili na své potomky a učili je k respektu ke stáří.

Mezi mladými lidmi je zakořeněná představa, že penzisté jsou jen na obtíž. Neuvědomují si, že starý člověk musel před tím několik desítek let pracovat, než se dočkal od státu důchodu. Tedy pokud vše převedeme do analogie důchod – práce. Mladí lidé stojící na začátku své pracovní kariéry do systému neodvedli zdaleka tolik, jako o dvě generace starší spoluobčané. Je proto mylné vyvozovat, že důchodci spotřebovávají, aniž by něco vytvářeli. Právě v tomto okamžiku by měla zafungovat rodina. Jestliže k vám budou mít vaši vnuci respekt, bude si mladá generace vážit té starší.

Funkční vazba mezi starými a mladými lidmi bude v budoucnu důležitá. Ještě více, než kolik nemovitostí a akcií vlastníte.

Nemějte před důchodem dluhy

Dalším předpokladem pro spokojený podzim života bude i to, nemít žádné dluhy. S tím souvisí zejména hypoteční a spotřebitelské úvěry. Hypotéku zřejmě do důchodu splatíte, ale spotřebitelský úvěr se s vámi může táhnout ještě pěknou řádku let. Proto si před odchodem do důchodu nikde zbytečně nepůjčujte. Mějte na vědomí, že důchod může být o polovinu menší, než kolik činil poslední příjem.

Vyřešené přívětivé bydlení

S dluhy souvisí i otázka bydlení. Bydlíte-li v nájmu, měli byste zvážit, jestli není vhodnější se přestěhovat do takového bytu, na který budete mít. Totéž platí i o nemovitosti, která je vaše. Ta může mít vysoké náklady na údržbu anebo se z ní budete špatně dostávat za lékařskou péčí.

Rodinný domek na předměstí se může proměnit v peklo, má-li příliš mnoho bariér. Jestliže máte ložnici v patře, kam vede točité úzké schodiště, měli byste zvážit, zda-li se vám nevyplatí mít veškeré důležité místnosti v přízemí. V patře můžete mít podnájemníka anebo hostinské pokoje. Ty se budou hodit zejména v situacích, kdy k vám budou jezdit vnuci na prázdniny. Jak vy, tak i junioři, budete mít vlastní soukromí, ale zároveň budete blízko sebe.

Dostatečná finanční rezerva

Na začátku tohoto příspěvku jsme se zařekli, že nebudeme psát o spoření a investování. Nějaké peníze byste si na důchod našetřit měli. Bojíte-li si, že vás o ně připraví vaše děti a vnoučata, zřejmě jste ve výchově udělali někde chybu a je pozdě ji nyní napravovat.

Ve stáří se může stát plno nepříjemných událostí, na které vám peníze z běžného důchodu nebudou stačit. Podle některých odhadů se již část tuzemských penzistů dostává na hranici bídy. Ze státního důchodu těžko vyžijí. Význam vlastních úspor je proto na pořadu dne. Záleží však na vás, jak se na stáří připravíte. Jestli necháte veškeré aspekty, jenž můžete ovlivnit, na státu, anebo se s nimi vypořádáte.