reklama

Nový rok přeje zvýšení příspěvků na spoření a investice

redakce dne 04. 12. 2018 - 00:00

Pro navyšování příspěvků na penzijní a stavební spoření, ale také pro investice, je ideální doba začátek nového roku.

Se spořením a investováním peněz lze začít kdykoliv. Stejně jako s navyšováním úložek finančních produktů, které vyžadují pravidelné investice. Mezi první skupinu finančních produktů patří ty, které zvýhodňuje stát formou příspěvku anebo slevou na dani z příjmu. Do této skupiny patří doplňkové penzijní spoření, stavební spoření a životní pojištění.

Úhrada příspěvků je na dohodě mezi vámi a danou finanční institucí – nejčastěji jde o měsíční bázi, ale můžete si domluvit i čtvrtletní nebo roční. Doporučujeme každoměsíční platby – úložky jsou nižší než při jednorázovém ročním zasílání úložky.

Zvýšení příspěvků

Výhody zvýšení úložek se odvíjí v několika rovinách. V prvním případě ušetříte v následujícím roce více peněz. Druhá rovina se odvíjí podle bonusu od státu – sleva na dani z příjmu anebo maximalizace státního příspěvku.

Přečtěte si, kolik peněz maximálně dostanete od státu.

Žádný strom neroste do nebe

Přesto není dlouhodobé průběžné zvyšování úložek úplně nejlepší způsob, jak spořit nebo investovat. U státem podporovaných finančních produktů doporučujeme navýšit pravidelné úložky na maximální částku, ze které vám stát pošle nejvyšší možný příspěvek a zároveň získáte nejvyšší možný daňový odečet.

Popřemýšlejte i nad tím, zda je opravdu nutné vaše úložky zvýšit.

Máte-li dostatek volných peněz, které chcete investovat, porozhlédněte se po dalších příležitostech – dobrou volbou jsou otevřené podílové fondy. Pro pravidelně investované vyšší částky lze využít i přímé nákupy akcií. Výběru akcií věnujte potřebný čas – můžete se inspirovat různými indexy nebo fondy, které do nich rovněž investují.

Investiční certifikáty nebo ETF nejsou pro dlouhodobé investování vhodné. Své uplatnění najdou pro menší část vašeho investičního portfolia a pro krátkodobé spekulace.

Zvýšení si propočítejte

Před samotným zvyšováním úložek si raději vše propočítejte. Dostatek volných peněz je prvním krokem. Kontrolní výpočet je nutný především v případech, kdy samotnou částku úložky dramaticky zvýšíte. Třeba dvojnásobně. U doplňkového penzijního spoření nejde o nic neobvyklého – z 1500 korun skočíte na tři tisíce. Roční rozdíl je 18 tisíc korun, který musíte buďto již mít anebo si být jisti, že vás toto navýšení nezatíží.