reklama

Test: On-line mzdové kalkulačky nepočítají stejně

redakce dne 04. 02. 2013 - 00:00

Průzkum platových kalkulaček a jejich výpočetních výstupů. Čím je zadávaná vyšší mzda, tím nastává více rozdílů.
 

Při plánování mzdové kalkulačky, kterou jsme poprvé nabídli návštěvníkům našeho serveru 1. listopadu 2012, jsme zanalyzovali mzdové kalkulátory na třech významných finančních serverech. Rozdíly ve výpočtech kalkulaček nás překvapili. U všech uvedených kalkulaček se dá s trochou nadsázky tvrdit, že nabízejí orientační propočet. Finální informaci o čistém platu získáte od vašeho mzdového účetního případně personálního oddělení, to za předpokladu, že pracujete ve větší společnosti.

Mzdové kalkulačky slouží pro orientační výpočet čisté mzdy. V žádném případě neslouží k tomu, abyste si na základě výstupu z internetového kalkulátoru stěžovali svému zaměstnavateli, že vám špatně vypočítal mzdu.

Koho jsme analyzovali

Předmětem rešerše podkladů byly platové kalkulačky na finančních serverech Finance.cz, Měšec.cz a Peníze.cz. Kromě samotného výpočtu čisté mzdy jsme se zaměřovali i na počet vstupních hodnot. Orientační výpočet čisté mzdy z hrubé mzdy se dá pořídit zadáním několika málo údajů, přičemž výchozí hodnotou je hrubá mzda.

Rozdíly ve výpočtech čisté mzdy z hrubého příjmu

Takřka žádné rozdíly ve mzdových výpočtech byly u platů pohybující se do výše průměrné hrubé mzdy, kterou na svých webových stránkách uvádí Český statistický úřad. My jsme počítali s platem zaokrouhleným na celé tisíce. Čistý plat 19 295 korun tak pochází z hrubé mzdy 25 tisíc. V tomto případě všechny sledované finanční servery vykazovaly stejný výstup.

Naopak u vyšších částek jsou rozdíly více patrné. Porovnat rozdíly mezi jednotlivými servery a různými mzdami je nadbytečný úkol. Jen pro přiblížení problematiky přinášíme porovnání ze zadávané měsíční hrubé mzdy 111 111 korun. Poplatník není studentem, neuplatňuje počet děti, případně je bezdětný a není osobou těžce zdravotně postiženou.

Nejmenší čistou mzdu udávají Peníze.cz a to 78 094 korun. Nejvyšší pak Finance.cz. Podle tohoto serveru si můžete přijít na 78 871 čistého měsíčně. Zbylé dva servery udávají buďto sumu 78 339 Kč (Měšec.cz) anebo 78 624 korun (investia.cz).

Platová kalkulačka věc nezbytná

Internetové kalkulačky z hrubé mzdy vypočtou čistou mzdu. Potřebují k tomu několik hodnot, které do nich zadáte. Prvním vstupem je samotná výše hrubé mzdy. Už z tohoto jednoho čísla je možné získat čistý příjem. Detailnější informace o svém platu získáte tím, že rozšíříte počet vstupních dat. Mezi ně se řadí informace, zda jste student, osoba ZTP/P a počet dětí.