reklama

Oškubejte stát aneb Peníze, na které máte právo

redakce dne 29. 06. 2011 - 11:57

Pusťte státu žilou a získejte peníze, na které máte podle zákona právo. Nemusíte se cítit bezmocně, když vláda rozhazuje miliardy, které pocházejí z vašich daní. Pomstěte se Kalouskovi a vezměte si, co vám patří.

Nebudeme vás nabádat k nějakým nekalostem. Jak bylo naznačeno v titulku, každý občan České republiky má právo na peníze, které může od státu získat. V tomto příspěvku jsme se zaměřili na získání peněz z finančních produktů, jako je stavební spoření, penzijní připojištění a životní pojištění.

Stavební spoření

Dlouho bylo stavební spoření atraktivním spořicím produktem zejména pro štědrou státní podporu. Stát tak ke každému vkladu přidal 25 procent, respektive 15 procent. Maximálně jste tak mohli získat 4500 korun nebo tři tisíce. To však bude zanedlouho minulostí. Chystají se úsporná opatření, která se dotknou všech dosud sjednaných a trvajících smluv. Bude zavedena nová 50procentní daň ze státní podpory.

I přesto bude stavební spoření výhodným produktem. Vklad je pojištěn, úroková sazba na vkladech se dlouhodobě drží okolo dvou procent a státní podpora bude převyšovat sedm procent z roční úložky. Zlatá léta má však stavební spoření dávno za sebou.

Stavební spoření leží dlouho v žaludku současnému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Ten od loňského úspěchu ve volbách do poslanecké sněmovny podniká kroky, které mají za cíl omezit státní podporu stavebního spoření. To se však nelíbilo stavebním spořitelnám a opoziční České straně sociálně demokratické. Podali stížnost Ústavnímu soudu. Koncem letošního dubna padlo rozhodnutí. Byl zrušen postup, kterým se vláda snažila omezit státní podporu.

Účastníci stavebního spoření se mohou ještě chvíli radovat. Státní podpora jim bude za minulý rok vyplacena v takové výši, na jakou byli dosud zvyklí.

Penzijní připojištění

Penzijní připojištění zatím nečeká podobný osud jaký potkal stavební spoření. Stále platí, že když vložíte na svůj účet u penzijního fondu nejméně stokorunu, získáte státní příspěvek ve výši 50 korun. Při vkladu 500 korun získáte 150 korun. Vložíte-li měsíčně částku 1500 korun, získáte slevu na dani z příjmů ve výši 1800 korun. To jsou další peníze, které vám dá stát.

Pro pořádek si vše spočítáme. Předpokládejme, že každý měsíc uložíte 1500 korun. Maximální výši státního příspěvku 150 korun získáte při vkladu 500 korun. Na zbylé peníze získáte daňovou úlevu 150 korun. Za rok si tak našetříte 18 tisíc korun plus získáte 1800 korun na státních příspěvcích a stejnou částku i snížením daně z příjmu. Celkově vám stát zaplatí 3600 korun.

Životní pojištění

Životní pojištění je stejně jako penzijní připojištění založeno na výši příspěvku. Čím je vyšší, tím větší máte nárok na daňový bonus. Nejvyšší možný odečet od daní z příjmu je stanoven na 2400 korun.