reklama

Patnáct nejlépe úročených spořicích účtů bez omezení

redakce dne 15. 04. 2013 - 01:00

Přinášíme přehled patnácti aktuálně nejlépe úročených spořicích účtů na tuzemském trhu.
 

Nejlepší marketingová kampaň pro libovolnou banku nebo družstevní záložnu je atraktivní a dostatečně vysoká úroková sazba na spořicím účtu, který splňuje podmínky pro pravý spořicí účet. Nutno zmínit, že nabídka musí být promována dostatečně dlouho a finanční ústav ji nesmí měnit podle toho, jaké je venku počasí. Tak se může bankovní dům nebo kampelička dostat na stránky ekonomických médií nebo tématických příloh. Ani nemusí vynakládat výdaje na reklamní kampaň. Podobné téma: Jak poznat falešný spořicí účet

Spořicí účty a finanční gramotnost

Spořicí konta jsou pohledem finanční gramotnosti takové účty, které umožňují ukládat a vybírat vklady „na viděnou“, tj. bez výpovědní lhůty a bez omezení jistiny. Naopak termínové vklady jsou určené pro dlouhodobé uložení finančních prostředků.

Nejlépe úročené spořicí účty

Pravidelně aktualizujeme nejlépe úročené spořicí účty a přikládáme krátké komentáře ke změnám úrokových sazeb. V přehledu uvádíme pouze pravé spořicí účty. Nechceme zbytečně tahat naše čtenáře za vějičku úžasně vysokých úrokových sazeb. Na řadu z nich však nelze dosáhnout, neboť jsou podmíněny vyšší vkladem anebo delší výpovědní lhůtou.

Patnáct nejlépe úročených spořicích účtů

Finanční společnost Spořicí účet Roční úroková sazba v %
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí konto 2,8
WPB Capital WPB Spořicí účet bez výpovědní lhůty 2,2
Waldviertler Sparkasse Bank Spořící účet k běžnému účtu 2
mBank eMax Plus (s podmínkou) 2
Moravský Peněžní Ústav Spořicí účet 1,9
Air Bank Spořicí účet 1,8
Equa bank Spořicí účet 1,8
Wüstenrot hypoteční banka Wüstenrot Spořicí účet F 1,8
UniCredit Bank Spořicí účet Prima 1,6
Sberbank Spořicí účet 1,73
ZUNO BANK Spoření Plus 1,7
Raiffeisen stavební spořitelna Zlatý účet 1,7
LBBW Bank Spořicí účet GARANT 1,55
ING Bank ING Konto 1,5
AXA Bank Spořicí účet 1,5

Zdroj: Banky a družstevní záložny

V uvedené tabulce představujeme nejlépe úročené účty, na které můžete uložit libovolnou sumu peněz a bez omezení výpovědní lhůty.

Úroková sazba, inflace a další náklady

Úroková sazba je zřejmě nejdůležitějším ukazatelem, podle kterého se rozhodnout, avšak není jediným. Pokud budete mít vedle sebe dva spořicí účty se stejným úrokem, podívejte se na historii obou účtů. Pakliže jedno z kont bude na trhu delší dobu a vždy vykazovalo zajímavý výnos, bude lepší ho upřednostnit před druhým účtem bez doložitelné minulosti.

Na podobném principu byste se měli rozhodovat i podle inflace. Většina spořicích účtů ji nepřekoná, některé však ano. Aktuálně není na trhu žádný účet, který by inflaci, jenž loni překročila magická tři procenta, překonal.

Druhá strana téže mince je fakt, že inflace není jediným zabijákem hodnoty úspor. Tou i je i zdanění výnosu 15procentní srážkovou daní. Případně poplatky, které jsou spojené se spořicím účtem. Ty však nejsou příliš obvyklé.