reklama

Pečlivé půjčování půjček

redakce dne 14. 08. 2018 - 00:00

Před podpisem smlouvy o úvěru si pečlivě prostudujte smlouvu a snažte se porozumět všem pojmům, které se k půjčce váží.

Žádost o půjčku pečlivě zvažte. Prostudujte si základní pravidla, jak si sjednat půjčku, kdy raději ne a kolik si můžete bezpečně půjčit. Nejde o žádné dogma, přesto se vyplatí znát základní pojmy a principy.

Půjčky nesjednávejte pod časovým tlakem. Na trhu existuje vždy lepší řešení, než které vám momentálně padlo do oka. Potřebujete-li opravdu rychle peníze, srovnejte si nabídku alespoň pěti firem nebo bank, které se půjčkami zabývají.

Dlouhé smlouvy

Pečlivě prostudujte úvěrovou smlouvu. Nebaví vás číst nudné a dlouhé smlouvy? Pak si na půjčky nechte raději zajít chuť. Je lepší se věnovat hodinu čtením smlouvy a pak případně vše zrušit než po podepsání úvěrové smlouvy zjistit, že jsou v dohodě doslova ďábelská ujednání. Narazíte-li ve smlouvě na cokoliv čemu nerozumíte, nechte si vše vysvětlit. Toto není marné volání.

Mějte půjčky v malíku

Připravili jsme slovník základních pojmů, které vám přiblíží nejčastěji používané termíny u půjček.

Základní pojmy bankovních a nebankovních půjček (1. díl)

Základní pojmy osobních půjček (2. díl)

Základy půjček: Přehled typů úvěrů (3. díl)

Neznalost (neomlouvá) a může se prodražit

Polovina lidí nerozumí termínům uvedených ve smlouvě. Mnohdy klíčové informace není bez konzultace s právníkem nebo zkušeným finančním poradcem rozšifrovat. Přesvědčte se, že budete mít na splátky. Ještě předtím, než vám banka či nebankovní společnost pošle na váš bankovní účet půjčku, udělejte si domácí cvičení a zjistěte, jestli budete mít v budoucnu na splácení.

Od výplaty k výplatě?

Máte-li napjaté osobní či rodinné finance a rozdíl mezi příjmy a výdaji není žádný, případně je záporný, půjčku si nesjednávejte. Nesplácejte jednu půjčku jinou. Padají vám na hlavu dříve sjednané půjčky a potřebujete hasit požár tím, že si vezmete úvěr jen proto, abyste měli na splátky dříve sjednaných závazků? Opět jde o špatnou cestu, která nemá šťastný konec.

Čtěte také: Půjčka před výplatou jako krok ke dluhům

Propočítejte si nákladovost. Patříte-li mezi zdatné počtáře (ale i pokud mezi ně nepatříte), propočítejte si alespoň orientačně, kolik peněz přeplatíte u půjčky, kterou si chcete sjednat. Určitě existuje levnější varianta.