reklama

Penzijní fondy zveřejňují hospodářské výsledky. Výnosy jsou okolo dvou procent

redakce dne 19. 04. 2011 - 00:00

Penzijní fondy v průběhu letošního jara zveřejňují své hospodářské výsledky. Kromě míry zhodnocení, které připsaly klientům, publikují penzijní fondy i počet klientů nebo výši dosaženého zisku.

Hospodářské výsledky zatím zveřejnily tyto fondy: Allianz penzijní fond, ING Penzijní fond, Penzijní fond Generali, Penzijní fond České spořitelny a Penzijní fond Komerční banky.

Ani penzijní fondy se nevyhnou pomyslnému poměřování, kdo je největší. Sebevědomí často nechybí Davidům, když sami sebe řadí po bok Goliášů. Například penzijní fond Generali se pasuje do první trojky. Problém je, že podle počtu klientů nebo spravovaných aktiv patří na samý chvost celého žebříčku.

Allianz penzijní fond vydělal necelých 310 milionů korun

Allianz penzijní fond v minulém roce vytvořil zisk 309,75 milionu korun. To je oproti roku 2009 téměř o čtvrtinu více. Počet klientů dokázal penzijní fond Allianz rozšířit meziročně o téměř 15 procent. Ke konci loňského roku měl ve svém portfoliu 164 tisíc účastníků. Na více než 51 tisíc smluv z penzijního připojištění přispívá penzijně pojištěným jejich zaměstnavatel.

ING Penzijní fond připsal výnos 2,14 procenta

ING Penzijní fond kontroluje 25,5 miliardy korun od 429 126 klientů. I přes tříprocentní úbytek účastníků dokázal fond za rok 2010 vygenerovat čistý zisk 518,4 milionu korun. Objem aktiv, i přes již zmíněný úbytek účastníků, vzrostl o 6,7 procenta. Účastníci se dočkají zhodnocení ve výši 2,14 procenta.

Předseda představenstva a generální ředitel ING Penzijního fondu Jiří Rusnok řadí fond do šestky největších penzijních fondů v zemi.

Penzijní fond České spořitelny

Čistý zisk 807 milionů korun, počet účastníků přes 907 tisíc a objem spravovaných prostředků 35 miliard korun. To jsou alespoň některé ukazatele, které penzijní fond České spořitelny zveřejnil. Výnos, který připíše klientům, zveřejní fond až na konci května, kdy se bude konat valná hromada akcionářů.

Oproti roku 2009 vygeneroval v roce 2010 Penzijní fond ČS o 76 procenta čistého zisku více. Svůj klientský kmen zvýšil za stejné období o 74 tisíc účastníků.

Penzijní fond Generali připíše výnos přes dvě procenta

Ani penzijní fond Generali loni nezahálel. Mezi své klienty připíše 57,5 milionu korun. Zhodnocení za rok 2010 dosáhne 2,1 procenta. Klientský kmen měl ke konci loňského roku na 57 tisíc účastníků. Průměrný měsíční příspěvek na jednoho účastníka penzijního připojištění činil v loňském roce 816 korun.

Podle Miroslava Řezníka, který je členem představenstva penzijního fondu Generali, patří tento fond v rámci českého trhu do top trojky. Bohužel však neuvedl, podle jakého kritéria.

Penzijní fond Komerční banky nabízí osušky

Ve finanční skupině Komerční banky jsou za sjednání jakékoliv smlouvy oblíbeným dárkem osušky. Před několika lety nabízela Modrá pyramida stavební spořitelna v rámci předvánoční kampaně tašky a osušky, nyní po nabízení osušek sáhl i Penzijní fond Komerční banky. Ten loni vydělal 727 milionů korun. K poslednímu prosincovému dni roku 2010 měl Penzijní fond Komerční banky 501 tisíc účastníků a spravoval 28,718 miliardy korun. To je o 5,8 procenta více než v roce 2009.

Investiční strategie penzijního fondu KB se drží hodně při zdi. Drtivou většinu finančních prostředků účastníků a to 94 procenta, držel fond v dluhopisech. Zbylých šest procent bylo uloženo na bankovních vkladech. Možná díky tomu dokázal fond připsat svým klientům nejméně dvě procenta. Fond zatím přesnou výši zhodnocení nesdělil.

Penzijní fond Komerční banky v tiskové zprávě o výsledcích hospodaření uvádí, že patří na třetí místo penzijních fondů, které v Česku působí.