reklama

Penzijní připojištění od roku 2013

redakce dne 20. 09. 2012 - 01:00

Penzijní připojištění čeká změna. Prodej bude ukončen do konce listopadu, od Nového roku 2013 se stávající fondy transformují.
 

V žádném případě nepůjde o zánik tohoto oblíbeného spoření na důchod. Penzijní připojištění přestane být nabízeno jednotlivými penzijními fondy, pojišťovacími a finančními poradci. Rovněž si ho již nebudete moci sjednat například na pobočkách bank. Chcete-li si tento produkt sjednat, máte čas do 30. listopadu 2012. Poté se prodej zastaví. Vy tak ztratíte možnost sjednání produktu, který má oproti nástupnickému doplňkovému penzijnímu spoření celou řadu výhod.

Doplňkové penzijní spoření

Doplňkové penzijní spoření má oproti penzijnímu připojištění několik nevýhod. Nejvýraznější nevýhodou je zrušení možnosti vybrání poloviny naspořené sumy po 15 letech spoření.

Ukončení penzijního připojištění

Penzijní připojištění ve stávající podobě nekončí. Jen se ukončuje jeho prodej. Poté budete moci v tzv. transformovaných fondech penzijních společností i nadále spořit.

Rozhodně nelze doporučit ukončit penzijní připojištění jen proto, že přestane být nabízené v distribuční síti. Právě naopak, pokud ho nemáte sjednané, je vhodné popřemýšlet, jestli si do konce letošního listopadu nesjednáte smlouvu, řekl Josef Janda, vydavatel finančního serveru investia.cz.

Pokud „penzijko“ nemáte, je vhodné ho uzavřít. Vyhnete se nejméně dalším dvěma nešvarům, které se budou vázat na doplňkové penzijní spoření. „Záludnostmi“ jsou výběr investiční strategie a také to, že penzijní společnosti nebudou mít povinnost připisovat kladné výnosy. Může se tak velice lehce stát, že utržíte naopak ztrátu. Pro konzervativněji zaměřené účastníky penzijního spoření může uzavření DPS odradit.

Změny v penzijním připojištění

Největší změnou v penzijním připojištění je zvýšení státních podpor, které nově získáte pro vklady od 300 do jednoho tisíce korun. Státní příspěvky budou činit od 90 (pro vklady 300 Kč) do 230 Kč (vklady 1000 Kč).

Další výraznou změnou v „penzijku“ je jeho transformace v rámci penzijních společností. Oficiálně tak penzijní připojištění zanikne.

Reforma penzijního připojištění

Zánik penzijního připojištění v jeho současné podobě a nástup doplňkového penzijního spoření je pouze jednou změnou v připravované důchodové reformě. Ta opravdová změna je zavedení druhého pilíře.