reklama

Stát: Pět miliard pro české zdravotnictví

redakce dne 27. 05. 2016 - 00:00

Ministr zdravotnictví se chystá prosadit vyšší odvody státu za pojištěnce, aby mohl zvýšit platy lékařům.
 

Ministerstvo zdravotnictví aktuálně vedené ministrem Svatoplukem Němečkem chce zvýšit platbu za státní pojištěnce. Požadovaná platba za osobu by měla činit 940 korun měsíčně. Nyní je to 870 Kč. Za rok 2017 se tak platby zvýší o 5,05 miliardy. Pro letošní rok činí celkové platby za státem placené pojištěnce 62,8 miliardy korun. Čtěte také: Kupuje si vláda voliče?

Pojištěnci, za které stát platí zdravotním pojišťovnám, se rekrutují ze skupin jsou jsou senioři, děti a mladiství. Též všem studenům po ukončení povinné školní docházky všichni, kteří dál pokračují ve vzdělávání na středních, jazykových, vyšších odborných a vysokých školách. Nedílnou skupinu státních pojištěnců tvoří také nezaměstnaní či ženy (a muži) na mateřské anebo rodičovské dovolené. Celkově je pojištěnců okolo šesti milionů. Za zajímavost stojí zmínit, že když ministr Němeček nastupoval do svého úřadu, byla platba státu za pojištěnce 787 korun. Žádný jeho předchůdce nezvyšoval platby tak skokově, jako právě tento ministr.

Pokud projde Němečkův návrh na zvýšení platby za děti, důchodce a nezaměstnané, budou státní výdaje do zdravotnitctví činit v příštím roce 67,8 miliardy korun.

Pět miliard na platy pro lékaře

Zvýšení odvodu za zdravotní pojištění chce ministr Němeček najít další peníze, které by plynuly na desetiprocentní zvýšení platů lékařů a zdravotnického personálu. Přelévání státních peněz je relativně běžná praxe, která však naráží na statistiky okolních zemí. Přestože je tuzemské zdravotnictví podfinancované, tvoří 80 procent všech výdajů právě státní platby. Též máme podprůměrný podíl hrubého domácího produktu na zdravotnictví ve srovnání s Evropou. Čtěte také: Konec rovnosti v Čechách

Jedním z receptů pro zlepšení finanční kondice zdravotnictví je vyšší spoluúčast pacientů. Bohužel je tato oblast značně politicky zneužitelná. Dobrý příklad ilustrují poplatky placené za návštěvu lékaře, které znamenaly pro tuzemské zdravotnictví dodatečný příjem v jednotkách miliard korun.

Přenesení pojistného na pojištěnce

V současné době je v České republice na 60 procent pojištěnců placeno státem. Oproti Evropě jde o vysoké číslo. Jako první krok se jeví redukce pojištěnců, na které nyní přispívá stát. Zatím neexistuje metrika, jak v tomto případě postupovat. Druhým krokem je snížení nákladů nemocnic. Jde o často omílané téma. Kde však hledat vhodné úspory těžko soudit. Argumenty, že soukromé nemocnice vykazují zisk, neobstojí. Privátní zařízení si vybere jen taková oddělení, ve kterých dokáže generovat zisk, ostatní uzavře. Oproti tomu nesoukromé nemocnice musí držet široký vějíř služeb, které jsou mnohdy i ztrátové. Čtěte také: Školství zadarmo pomáhá bohatým

Řešení finanční situace v tuzemském zdravotnictví se odkládá na neurčito, stejně jako zásadní systémové refromy.


Aktualizováno
Tento příspěvek byl aktualizován k 31. května 2016. Vláda zvýšila platby za zdravotní pojištění u státních pojištěnců. Celkově suma činí 3,6 miliardy korun. Peníze půjdou na zvýšení platu lékařů a dalšího zdravotnického personálu.