reklama

Letní pětka nejlépe úročených spořicích účtů

redakce dne 21. 06. 2012 - 01:00

Potřebujete zhodnotit peníze na spořících účtech? Přinášíme přehled účtů s úrokovou sazbou nad 2,5 procenta.
 

Potřebujete co nejlépe zhodnotit peníze a současně je nechcete investovat? Vhod vám přijdou informace o pětici nejlépe úročených spořicích účtech, které si můžete sjednat na tuzemském trhu.

Jedno mají veškeré informace obsažené v tomto článku shodné. Níže popisované spořicí účty nejsou zatížené výpovědní lhůtou. Své peníze tak máte k dispozici povětšinou do druhého pracovního dne. Jediné úskalí se přesto najde. Tím jsou dílčí podmínky každého spořicího účtu ohledně zůstatku. Ne všechny účty zhodnocují celý vklad. Z hlediska pojištění vkladů však nejde o nic podstatného, neboť u většiny spořicích kont jsou limity nastavené právě na hranici ekvivalentu 100 tisíc eur.

Přehled pěti nejlépe úročených spořicích účtů

Banka/záložna Název účtu Roční úroková sazba
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí účet 2,80%
Moravský peněžní ústav Spořicí účet bez výpovědní lhůty 2,55%
Air Bank Spořicí účet 2,50%
UniCredit Bank Spořicí účet Prima 2,50%
Zuno Bank Spoření Plus 2,50%

Zdroj: Banky a družstevní záložny

Jasným vítězem pomyslného klání, jaká banka či kampelička má nejvyšší úrokovou sazbu, je Metropolitní spořitelní družstvo. Kladem této družstevní záložny je, že roční úrokovou sazbu ve výši 2,8 procent „drží“ delší období. Nevydalo se tak cestou třeba AXA Banky, která několikrát ročně přichází s „akční nabídkou“ a zaměřuje se především na nové klienty, kterým dočasně nabízí zvýšenou úrokovou sazbu a tím diskriminuje stávající klienty.

Kampeličky jasně vedou

Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) čile rozšiřuje svou pobočkou síť. Mezi stávající pobočky mohou využívat služeb této kampeličky i klienti v Českých Budějovicích. Další pobočka je pak třeba v Plzni, ale také v Praze, Brně, Olomoucí a v Hradci Králové.

Moravský peněžní ústav nově nabízí spořicí účet bez výpovědní lhůty, který nabízí s úrokovou sazbou 2,55 procenta. pobočky můžete nalézt v Praze ve Zlíně.

Air Bank

Konečně první bankou v abecedním pořadí našeho výčtu, jenž nabízí nejvyšší úrokovou sazbu, je Air Bank. Úroková sazba je nastavena tak, aby se Air Bank dlouhodobě dostávala mezi tři nejlépe úročené spořicí účty na trhu. K tomu používá systém Top 3 garance, ve kterém sleduje úrokové sazby spořicích kont většiny tuzemských bank. Družstevní záložny ve svém benchmarku nemá.

UniCredit Bank s omezeným vkladem

Úrokovou sazbu 2,5 procenta získáte u UniCredit Bank pouze tehdy, nepřekročí-li výše vkladu půl milionu korun.

UniCredit Bank připisuje úroky jednou za čtvrt roku, zatímco u Air bank a zuno bank je tomu na měsíční bázi.

Spoření Plus u Zuno Bank

Oproti tomu u Zuno Bank můžete získat Spoření Plus, které je úročeno 2,5 procenty. Jde o stejnou výši jako u výše uvedených bank. Omezením je jistina do 2,5 milionu korun. Nevýhodou je, že jakmile vám zůstatek na kontu přesáhne tento limit, nebude úročen. Další komplikací je třeba to, že pokud si z účtu vyberete peníze, banka vám zbývající finanční prostředky v daném měsíci nezhodnotí.

Vybrat si z nabídky spořicích účtů může být v některých případech dost obtížné. Jakmile si ale zvolíte nějaký spořicí produkt a splníte jeho podmínky, můžete se těšit na peníze plynoucí z nadstandardně vysokých úrokových sazeb.