reklama

Pětiprocentní úrok nabízí jen Artesa, slušná čtyři procenta další čtyři kampeličky

redakce dne 17. 06. 2011 - 00:00

Souboj v úročení termínovaných vkladů v tuzemských bankách a družstevních záložen vyhrává spořitelní družstvo Artesa. V závěsu se čtyřprocentními sazbami jsou další čtyři kampeličky a to Akcenta, Metropolitní spořitelní družstvo, Unibon a WPB Capital.

Získat dobrou úrokovou sazbu získáte, ponecháte-li své peníze družstevním záložnám alespoň na jeden rok. Platí, že čím vyšší úrok, tím vyšší vklad. Vklady tak začínají na hranici jednoho milionu korun a více. Vysokému úroku odpovídá i doba úročení, která se počítá v letech, které však lze spočítat na prstech jedné ruky. Ke každé popisované kampeličky jsme přiložili informaci, kolik peněz musíte vložit a na jak dlouhou dobu, abyste získali čtyřprocentní úrokovou sazbu.

Je s podivem, že žádná česká banka nenabízí úrokovou sazbu pěti procent na termínovaném vkladu. Tento segment plně ovládají družstevní záložny. Ty se však stále potýkají s neoprávněnou nedůvěrou lidí, že o své peníze mohou přijít.

Artesa: Pět procent, pět let a pět milionů

Na magickou pětiprocentní hranici na termínovaném vkladu Bonus dosáhlo jen spořitelní družstvo Artesa. Abyste získali pětiprocentní úrok, musíte uložit nejméně pět milionů korun na dobu pěti let. Vklady vyšší než je pět milionů korun a trvající alespoň jeden rok jsou úročeny roční úrokovou sazbou 4,5 procenta.

Pro vklady v rozmezí od jednoho do pěti milionů korun nabízí Artesa pro jednoletý „fix“ úrokovou sazbu čtyři procenta. Na dobu pěti let budou peníze ve stejném rozmezí úročeny o půl procentního bodu výše.

WPB Capital: Lehce pod pěti procenty

Doslova baťovské úročení nabízí další družstevní záložna a to WPB Capital, která aspiruje na banku. Úrokovou sazbu 4,95 procenta nabízí každému, kdo na termínovaný vklad Spoření na dálku vloží alespoň 2,4 milionu korun na dobu pěti let.

Jestliže se spokojíte se čtyřprocentní úrokovou sazbou, budete potřebovat stejnou částku, kterou si však WPB Capital nechá na 18 měsíců. Čtyřprocentní výnos lze získat i z vkladu 20 tisíc korun, který necháte kampeličce čtyři roky.

Metropolitní spořitelní družstvo

Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) nabízí maximální možnou úrokovou sazbu 4,8 procenta na všechny vklady, jenž jsou vyšší 2,5 milionu korun. Fixační doba, po kterou své peníze necháte pracovat ve službách této družstevní záložny, jsou dva roky.

Čtyřprocentní úrokovou sazbu získáte při vkladu nejméně 700 tisíc korun a délce trvání jednoho roku. Můžete vložit i 1,1 milionu korun na půl roku a čtyřprocentní roční úroková sazba bude vaše. Respektive její polovina, neboť fix je pouze na šest měsíců, nikoliv na 12.

Akcenta

Maximální úrok ve výši 4,5 procenta získáte z termínovaného vkladu alespoň 2,4 milionu korun a délce trvání pěti let. Pokud můžete své peníze postrádat po dobu tří let, získáte při minimálním vkladu 2,4 milionu korun roční úrok čtyři procenta.

Unibon: Čtyřlístek vystřídal ATTA

Spořitelní a úvěrové družstvo Unibon nabízí na Termínovaném vkladu Klasik nejvyšší možnou úrokovou sazbu ve výši 4,5 procenta pro každý vklad vyšší než jednoho milionu korun a trvajícím alespoň pět let.

Čtyřprocentní úrokovou sazbu Unibon nenabízí. Nejblíže je jí úroková sazba 4,3 procenta. Tento výnos můžete získat při vkladu alespoň 50 tisíc korun a délce fixace pěti let.

Další možností, jak získat úrokovou sazbu 4,1 procenta je vložit své peníze na Termínovaný vklad Čtyřlístek, který rovněž nabízí Unibon. Minimální vklad je 100 tisíc korun a délka trvání je pět let. Pro znalce je termínovaný vklad Čtyřlístek za termínovaný vklad ATTA, který byl úročen roční úrokovou sazbou 4,2 procenta a fixační lhůta činila 18 měsíců.