reklama

Pětistovku měsíčně investovat nestačí

redakce dne 29. 09. 2016 - 00:00

Do OPF lze investovat již od 300 korun měsíčně. Vyplatí se odkládat pravidelně stokorunové částky?
 

Rychlou odpovědí pro investování do otevřených podílových fondů (OPF) je ano, ale… ono ale v sobě ukrývá řadu zádrhelů. Pojďme si ukázat, kde se skrývají ona ale.

Čtěte také: Jak a kam investovat malé a velké sumy peněz?

První ale – odložení desetiny příjmů na důchod

V investičních poučkách se praví, že pro zajištění se na penzi je nutné odkládat alespoň desetinu čistých příjmů. Při aktuální minimální mzdě 9 900 Kč, by mělo jít o 810 korun. Osoba s průměrnou mzdou by měla odkládat nejméně 2000 Kč.

Pětistovka není ani nutné minimum. Proto nestačí pouhopouhá jedna, nýbrž musí jít nejméně o desetinu čistých měsíčních příjmů dané osoby.

To samozřejmě platí jen obecně, neboť závisí i na délce investování, po kterou budete peníze odkládat. Desetina z čistých příjmů vám v šedesáti letech příliš velkou sumu nevytvoří. Ovšem při začátku investování na prahu ekonomicky aktivního života, například ve věku 25 let, můžete na konci investičního horizontu dosáhnout zajímavých hodnot.

Druhé ale – cíle

Druhé ale spočívá v cílech. Chcete se opravdu připravovat na stáří? Případně nemáte jasnější plán, jak se zajistit jinak a lépe? Třeba podnikáním anebo výhodným sňatkem? Těžko budete odkládat pětistovku měsíčně a sledovat další cíle. Třeba ty, jak se dostat k vyšším příjmům.

Čtěte také: Sofistikované chyby při investování

I při podnikání myslete na zadní kolečka a odkládejte volné finance. Nikdy nevíte, kam se váš byznys posune.

Třetí ale – diverzifikace

Diverzifikace je nedílnou součástí investování. Bohužel s jednou pětisetkorunou toho moc nerozdělíte. Abyste reálně diverzifikovali, je zapotřebí více investic. Včetně opomíjené institucionální, kdy vám peněžní prostředky spravuje více investičních společností.

Závěr: Stokoruny ano, ale

A poslední shrnující ale je, že stokoruny si odkládat na své stáří můžete, jen je potřeba počítat s tím, že ani případné zhodnocení nemusí investici příliš zvýšit.

Čtěte také: Kolik peněz získáte z „malé“ a „velké“ investice?

Hlavní důraz by měl být kladen na dlouhodobé odkládání nejméně desetiny čistých příjmů. Začnete-li již v útlém věku, můžete v průběhu celého života odkládat více méně stejné procento ze svých příjmů. Nemáte-li žádný objektivní důvod neinvestovat, nečiňte tak.