reklama

Philip Morris vyplatí dividendu 920 korun

redakce dne 27. 03. 2012 - 13:52

Výplata hrubé dividendy Philip Morris ČR, a. s. by měla být podle návrhu představenstva společnosti 920 korun na akcii. Celkově získají akcionáři této společnosti 2 525 755 120 korun. V minulém roce vyplatila firma hrubou dividendu 1260 Kč. Čtěte také: Philip Morris: Tabáková jednička s dividendou 1260 korun

Podle údajů společnosti se podařilo zvýšit konsolidované tržby bez započtení spotřební daně a DPH o 6,6 procenta na 12,2 miliardy korun. nepříznivou zprávou však je snížení tržního podílu o 2,9 procentního bodu v České republice a o 0,6 procentního bodu na Slovensku. I přes pokles tržních podílů se společnosti dařilo zvyšovat produkci výroby cigaret o 3,4 procenta oproti roku 2010.

V roce 2010 došlo k dokončení výrobní linky, čímž se kapacita českého závodu zvýšila na 30 až 40 miliard kusů. Tato investice byla provedena především za účelem vývozu produkce do zahraničí, řekl analytik Martin Prokop ze společnosti Next Finance.

Nárůst objemu prodeje cigaret Marlboro, Red & White a L&M

Společnosti se dařilo prosazovat svou stěžejní značku cigaret Marlboro, jejíž tržní podíl v minulém roce narostl. Daří se zvyšovat tržní podíly levnějším alternativám v podobě Red & White v České republice a L&M na Slovensku. Čtěte také: Philip Morris: Zisk na jedné cigaretě je 10 haléřů

Navzdory zlepšení našich finančních výsledků zůstává náš odbyt v České republice i na Slovensku pod tlakem z důvodů pokračujícího poklesu tržního podílu tradičních lokálních značek v levném cenovém segmentu a přechodu spotřebitelů k levnějším tabákovým výrobkům. Tento pokles byl částečně kompenzován růstem značky Marlboro, řekl András Tövisi, předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR a. s.

Rozhodný den je stanoven na 20. dubna 2012. řádná valná hromada akcionářů se uskuteční o týden později 27. dubna v Kutné Hoře, kde má společnost sídlo.

Společnost Philip Morris je největším výrobcem cigaret v České republice. Aktuální kurz (v době vydání tohoto příspěvku) na Burze cenných papírů Praha v rámci obchodního systému SPAD byl 11 577 korun.