reklama

Platební karty ke spořicím účtům

redakce dne 27. 04. 2011 - 00:00

Spořicí účty si nemusíte vybírat jen podle výše úrokové sazby. Výběr můžete učinit i na základě potřeby mít u spořicího konta debetní kartu, díky které se dostanete ke svým penězům. V Česku nabízí karty ke spořicím účtům jen tři banky.

Oblíbenou zábavou v naší redakci je zjišťování abnormalit u jednotlivých finančních produktů. Tentokráte jsme vybrali spořicí účty a platební karty k nim běžně vydávaným.

V tuzemské nabídce bank a družstevních záložen, které nabízejí spořicí účty, jsou jen tři banky, jež k tomuto produktu zřídí i platební, respektive debetní kartu. Mezi tyto tři banky patří AXA Bank, Fio banka a mBank.

Debetní karta u spořicího účtu AXA Bank

První v našem výčtu debetních karet je ta, kterou vydává v rámci svého spořicího účtu AXA Bank. Debetní kartu VISA může získat každý klient starší 18 let, který bude mít na účtu zůstatek ve výši alespoň dva tisíce korun. Karta je mezinárodní a je z řady VISA Electron s čipem. Platnost karty je tříletá. Každý majitel spořicího účtu může mít jen jednu kartu. U karty jsou přednastaveny standardní limity na týdenní bázi. Můžete si tak vybrat z bankomatu nejvýše 50 tisíc korun týdně anebo uhradit kartou platby za 100 tisíc korun. Celkový obrat za jeden týden je však nejvýše 100 tisíc korun.

Za vydání karty, stejně jako za její vedení, blokaci, aktivaci nebo zrušení neplatíte žádný poplatek. Počítejte jen s tím, že za každý výběr z tuzemského bankomatu zaplatíte 29 korun. Za výběr v zahraničí pak jedno procento z vybírané částky, nejméně však 59 korun.

Debetni karta Maestro od Fio banky

Fio banka nabízí ke svému spořicímu účtu Fio konto debetní kartu Fio Maestro Chip. Karta je vydávána bezplatně. V rámci bankomatů Pharro můžete každý měsíc provést až deset bezplatných výběrů. Za 11 a každý další výběr z bankomatu Pharro zaplatíte šest korun. Fio banka využívá síť bankomatů Československé obchodní banky a Poštovní spořitelny. Výběr z těchto bankomatů vás rovněž vyjde na šest korun. Za výběr z jiného tuzemského bankomatu zaplatíte 30 korun. Za výběr v zahraničí zaplatíte 0,5 procenta z vybírané částky, nejméně však 80 korun. Pokud máte účet vedený v eurech, zaplatíte za zahraniční výběr dvě procenta z vybírané sumy, nejméně pak 5,97 eur.

Oproti debetním kartám, které vydává AXA Bank, můžete mít v rámci Fio banky u jednoho spořicího účtu i více debetních karet. Výhodou je, že nemusí být všechny na vaše jméno. Držitel platební karty navíc nemusí mít u Fio banky účet. To je vhodné zejména pro rodiny nebo pro firmy, které potřebují, aby jejich zaměstnanci platili kartou.

Karta VISA Classic ke kontu eMax

Debetní kartu VISA Classic můžete získat ke spořicímu účtu eMax, který nabízí mBank.

Pryč jsou doby, kdy se daly provést tři výběry měsíčně z jakéhokoliv bankomatu na světě bez dalších podmínek. Nyní požaduje mBank za výběr z bankomatu 35 korun. Vedení karty je bez poplatků, včetně všech plateb po internetu. Zadarmo je i blokace karty.

Limity výběrů z bankomatu jsou na denní a měsíční bázi. Z bankomatu si lze vybrat nejvýše 50 tisíc korun za den, měsíčně pak 440 tisíc korun. Platby u obchodníků pak můžete provést v denním limitu 40 tisíc, v měsíčním pak 220 tisíc korun.