reklama

Platební karty lze snadno zneužít

Josef Švejda dne 22. 11. 2010 - 00:00

Platit platební kartou nákupy v obchodech, na internetu anebo vybírat peníze v hotovosti z bankomatu zvládne každý. Ne všichni majitelé karet ví, jak snadno lze kartu zneužít.

Počet typů podvodů zneužití platebních karet je několik. Relativně jednoduchým způsobem lze vybírat z bankomatů anebo utrácet cizí peníze na internetu.

Občas v médiích probleskne zpráva o tom, jak zloděj ukradl něčí peněženku, ve které kromě dokladů a peněz byly i platební karty. A co čert nechtěl, majitel platební karty si poznamenal PINy přímo na zadní stranu platebních karet. Zloděj tak má hotové žně. Navíc spojené s adrenalinem, neboť zjišťování zůstatku na kartě je do určité míry nesmírně sexy.

Zneužití karet v bankomatech

Klasickým zneužitím platebních karet je tzv. zkopírování magnetického proužku na rubové straně karty tzv. skimmovacím zařízením, které je umístěno na bankomatu. Problémem je, že běžný majitel karty toto zařízení nemá šanci rozpoznat, neboť jde často jen o jakýsi nástavec před zařízením, do kterého se karta běžně vkládá. Dokonce nemá šanci ani zjistit, že na bankomatu je umístěna malá kamera. Čtěte více: Kolik stojí výběr hotovosti z tuzemských bankomatů?

Většina bankomatů má horní hranu displeje pod úrovní očí standardně vysokého člověka, který se většinou nedívá, jestli není na bankomatu něco navíc. Podvod se pak provede tak, že skimmovací zařízení zkopíruje magnetický pruh karty a díky kameře zjistí podvodníci číslo vašeho PINu. Šikovným padělatelům pak stačí vyrobit magnetický proužek vaší karty pomocí alobalu a vybrat si peníze z vašeho účtu.

Internetové podvody

O hodně snazší, než zneužití karet v bankomatech prostřednictvím skimmingu, je zneužití platební karty při nákupech po internetu. Abyste mohli v řadě internetových obchodech za váš nákup zaplatit prostřednictvím platební karty, stačí, abyste takovou kartu měli při ruce. Internetový obchodník se neptá a vlastně ani nemá šanci zjistit, když dodací adresa nesouhlasí s údaji na platební kartě. Internetový převod peněz z účtu majitele karty na účet obchodníka probíhá zcela bez zapojení obchodníka. Ten pouze na svém účtu vidí, že se mu připsala platba.

Abyste v internetovém obchodě mohli zaplatit, musíte často vyplnit jméno a příjmení vyražené na kartě, dále pak její platnost typ karty. Na zadní straně karty se ve většině případů požaduje zadat poslední trojčíslí CVV nebo CVC kódu.

Co dělat v případě zneužití platební karty

Jestliže platební kartu ztratíte, zavolejte na speciální zákaznickou linku a platební kartu si nechte zablokovat. Připravte se však na to, že operátor bude chtít znát některé diskrétní údaje jako je třeba vaše rodné číslo a dvě náhodné číslice vašeho PINu. Čtěte více: Jen tři banky nabízejí úpravu vzhledu platební karty

Podobným způsobem můžete zablokovat kartu i ve vaší bance. Zde vám bude stačit, když bankovnímu poradci předložíte váš občanský průkaz nebo cestovní pas.

Abyste snížili riziko zneužití platební karty neměli byste kartu nosit v peněžence spolu s dalšími penězi a doklady. Ztrátu platební karty si lze pojistit. Bližší informace získáte u vašeho bankovního poradce. Banky rovněž nabízejí stanovení maximálních denních a týdenních limitů. Jestliže nemáte velká vydání, je rozumné snížit si limit na požadovanou úroveň.