reklama

Rok 2030 může být ve znamení plošného poklesu důchodů

redakce dne 07. 05. 2021 - 00:00

Důchodová reforma klepe stále hlasitěji na dveře. Na vyřešení budoucího financování důchodů zbývá poslední dekáda.

Pokud by se dalších deset let nestalo v důchodovém světě nic výrazného, hrozí, že po roce 2030 klesnou vyplácené starobní důchody plošně o 15 procent. Informace stará několik let nabývá opět na významu. S blížícími se volbami do poslanecké sněmovny zveřejňují politické strany své plány na důchodovou reformu.

Ačkoliv vládnoucí politické hnutí ANO 2011 mělo důchodovou reformu vepsanou ve svém programovém prohlášení, nelze čekat, že by na poslední chvíli stihlo prosadit tak důležitý zákon. Přesto je potřebný zákon k důchodové reformě připravený. Vláda se k němu nedostala.

Zaručený minimální důchod

Klíčovým tématem je zaručený minimální důchod, který chce prosadit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Ten by měl činit 10 tisíc korun. Do určité míry jde o líbivé až populistické gesto vůči méně penzijně gramotným voličům. Důchody do deseti tisíc korun v Česku aktuálně pobírá zhruba 155 tisíc seniorů.

Čtěte také: Minimální důchod v roce 2021

Oproti tomu opozice ve složení politických stran Pirátů, STAN, ODS, TOP09 a KDU-ČSL hodlají prosadit procentuální stanovení zaručeného minimálního důchodu. Ten bude s nejvyšší pravděpodobností navázaný na průměrnou mzdu.

Zásluhovost

Velkým tématem předvolebních programů stran je rovněž zásluhovost. Na zásluhovosti se shodnou zástupci politických stran. Důchodový systém by měl zohlednit celoživotní snažení ekonomicky aktivních osob. Novinkou by bylo zavedení dobrovolného společného základu manželů. Ten by odměnil rodiče bonusem za vychované děti. Rovněž se sníží povinná potřebná doba pro získání důchodu z aktuálních 35 let na 25 let. Prostřednictvím principu zásluhovosti, bude mít vyšší důchod ten, kdo pracoval delší dobu a pobíral vyšší příjmy.

I nadále bude platit, že lidé pracující v rizikových profesích budou moci odejít do starobního důchodu dříve.

Důstojné důchody

Poslední a zřejmě nejvýznamnější neznámou je financování důchodu. Současný průběžný důchodový systém za několik let vyčerpá svůj potenciál. Pro zvyšující se důchody bude nutné najít dodatečné zdroje financování. Na základě doporučení Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) nezbývá Česku nic jiného než začít financovat část důchodů z daní.

Čtěte také: Důchodová reforma lepší penzi nezajistí

Význam vlastního zajištění

Opoziční politici chtějí posílit význam zajištění na stáří vlastními silami. Do popředí se dostává účet dlouhodobých investic, který by měl začít fungovat od roku 2022. Lze očekávat, že podpora státu se do budoucna zvýší.

On-line důchodový účet

Výraznějším nástrojem pro budoucí seniory bude možnost využít on-lne účtu, kde každý uvidí, jak vysoký důchod mu bude v budoucnu vyměřený. Znalost této informace pomůže každému učinit co nejlepší rozhodnutí o dodatečném zajištění na stáří. Například prostřednictvím doplňkového penzijního spoření.

Rady a komise

Zatímco dosud se pro řešení důchodové reformy vytvářely komise, Piráti chtějí ustanovit Radu pro udržitelné důchody. Ta má za cíl vytvořit institucionální platformu pro přípravu důchodové reformy. Zatím poslední komise se jmenuje Komise pro spravedlivé důchody, kterou vede ekonomika Danuše Nerudová.