reklama

Podílové fondy České spořitelny: Klíčové informace pro investory

redakce dne 23. 03. 2018 - 00:00

Prozkoumali jsme otevřené podílové fondy z nabídky České spořitelny. Přečtěte si, jak do nich můžete investovat – druhy fondů, poplatky a výnosy.

Česká spořitelna nabízí široké portfolio otevřených podílových fondů. V její aktuální nabídce je 45 fondů, do kterých může investor investovat.

Čtěte také: Mýty o investicích do podílových fondů

Nejvíce investic do podílových fondů zprostředkovala právě Česká spořitelna. Objem na kolektivním investování k 31. prosinci 2017 činil 126,59 miliardy korun. Ve sledovaném období to byla nejvyšší částka. Druhou příčku obsadily podílové fondy ČSOB, které držely majetek v hodnotě 106,79 miliardy korun.

Kombinace velké banky s dostatkem zaměstnanců a poboček dělá z České spořitelny hegemona v investicích do podílových fondů v tuzemsku.

Přesto je suma, kterou klienti jedné z nějvětších českých banka zainvestovali, z celkového úhlu pohledu nízká.

Přehled a počty podílových fondů České spořitelny

Druhy podílových fondů Počet
Fondy peněžního trhu 1
Dluhopisové fondy 11
Smíšené fondy 15
Akciové fondy 17
Nemovitostní fondy 1

Zdroj: Česká spořitelna; Zpracování: investia.cz

Výběr z podílových fondů je pro klienty České spořitelny více než dobrý, banka pokrývá kompletně celý fondový trh. V nabídce si na své přijdou konzervativní invesotři, kteří mohou investovat do fondů peněžního trhu, tak i ti dynamičtí, kteří ocení smíšené anebo akciové fondy. Nabídku uzavírá nemovitostní fond.

Čtěte také: Jak a kam investovat malé a velké sumy peněz?

Výše investované částky a poplatky

Investice do podílových fondů začíná již na 300 korunách. Poplatková politika je nastavena od 0,3 do tří procent z investované částky. Investujete-li například každý měsíc do dluhopisového fondu ČS korporátní dluhopisový pravidelně tisícikorunu, bude poplatek činit rovné jedno procenta, což je deset korun. Ročně zaplatíte 120 korun za vaši investici.

Investovat, byť i pravidelně, 300 korun měsíčně nedává moc smysl. Od měsíční investice v hodnotě jednoho tisíce korun nabízí nabízí Česká spořitelna slevu na poplatcích, kterou má rozdělenou do tří pásem. První pásmo se odvíjí od jedné do 12 měsíčních investic a je beze slevy, ve druhém pásmu (13 až 36 investic) získáte slevu ve výši 25 procent z poplatku. Třetí pásmo, které se počítá od 37. investice, snižuje vstupní poplatek o polovinu. Při zadání pokynu k nákupu podílových listů přes internetové bankovnictví získáte další desetiprocentní slevu z aktuální výše poplatku.

Čtěte také: Pětistovku měsíčně investovat nestačí

Opět si na příkladu s dluhopisovým fondem ČS korporátní dluhopisový ukážeme, kolik ušetříte při investování ve druhém a ve čtvrtém roce. Desetikorunový poplatek se vám ve druhém a třetím roce investování (2. pásmo – 13. až 36. měsíční investice) sníží o 25 procent na 7,50 Kč, od 37. měsíční investice o 50 procent na 5 korun.

Výstupní poplatky z prodeje cenných papírů – podílových listů se odvíjí od statutů jednotlivých fondů. Ve stejném dokumentu jsou uvedeny i správcovské poplatky za vedení fondu.

Česká spořitelna učí investovat do podílových fondů

Podílové fondy České spořitelny jsou pro významnou část obyvatel Česka významným zdrojem kolektivního investování. Je dobré, když velké banky vedou vzdělávací kampaň napříč klientským kmenem a nenásilně učí své zákazníky investovat. Byť jde ze začátku o malé částky pohybující se v nižších stokorunách.

Čtěte také: Milion za 25 let od 1 500 Kč měsíčně

Investiční fondy České spořitelny

Fondy ČS jsou široce dostupné pro klienty této velké české banky. Investování s Českou spořitelnou je tak vhodné pro každého, kdo dokáže měsíčně odložit nejméně 300 korun. podílové listy České spořitelny nabízí celou řadu atraktivních příležitostí, jak zhodnotit volné peníze.