reklama

Podílový fond ČSOB Český akciový (PX) nabízí levnou správu

redakce dne 02. 11. 2011 - 17:10

Začátkem října začala nabízet Československá obchodní banka nový akciový podílový fond nazvaný jako ČSOB Český akciový (PX). Na hodnocení výkonnosti fondu je zatím příliš brzo, neboť vznikl 5. října 2011. Zaujal nás však poplatek za roční obhospodařování, který je stanoven na jedno procento.

Poplatky jsou u podílových fondů alfou i omegou. Mohou převýšit i samotný výnos fondu. To zejména v době, kdy se nedaří podkladovým aktivům, ze kterých je fond složen. Čtěte také: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Jednoprocentní management fee se v Česku příliš často nevidí. Standardně ho mají fondy nastaven na procenta dvě. Vstupní poplatky z každé investované částky jsou stanoveny na dvě procenta, výstupní naopak nejsou.

Minimální jednorázová investice je nastavena na pět tisíc korun, přičemž nejnižší možná pravidelná investice pak na 500 korun. Čtěte také: Malá škola podílových fondů: ČSOB Akciový mix

Dividendy získané z držení českých akcií, které jsou navázány na český akciový index PX, jsou zpět reinvestovány do fondu. ČSOB ve statutu fondu uvádí, že v dlouhodobém výhledu překoná český akciový index. Čtěte také: Jaké středoevropské akciové fondy nabízejí velké banky?