reklama

Podzimní nabídka stavebních spořitelen

redakce dne 06. 09. 2011 - 00:00

Atraktivita stavebního spoření v posledním roce povážlivě drhne. Přímý vliv na to mají nově připravovaná anebo již schválená legislativa. I přes tyto nepříznivé rány osudu lákají stavební spořitelny nové a staronové klienty na podzimní nabídku.

Stavební spořitelny dosud získávaly laciné body díky státní podpoře. Od vzniku stavebního spoření u nás ho stát velice štědře podporoval. Nyní se však rozhodl šetřit a stavební spoření začal omezovat. Nejdříve zavedl speciální daň, která zdanila o polovinu každoročně vyplácené státní podpory. Tato legislativní „vychytávka“ však neprošla Ústavním soudem. Čtěte také: Stavební spoření vzor Ústavní soud 2011

Státní podpora v roce 2011

Státní podpora ve stavebním spoření se vypočítává na základě vložení předem dané částky. Kromě toho platí v rámci stavebního spoření dvoje podmínky, podle kterých můžete získat státní podporu. U smluv uzavřených do 31. prosince 2003 jste mohli při ročním vkladu 18 tisíc korun získat státní podporu 25 procent z vkladu, maximálně až do výše 4500 korun. Jestliže jste si založili smlouvu ze stavebního spoření po 1. lednu 2004, mohli jste získat z vkladu 20 tisíc korun nanejvýš 15 procent, nejvíce však 3000 korun. Od 1. ledna letošního roku platí další snížení a to 10 procent z vkladu 20 tisíc korun, nejvýše však 2000 korun. Čtěte také: Stavební spoření si předloni vedlo skvěle, ale čekají ho krušné časy

Na tuzemském trhu působí pět stavebních spořitelen a to: Českomoravská stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna Modrá pyramida, Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstenrot – stavební spořitelna. Produkt zvaný stavební spoření je zákonem přesně definovaný. Jednotlivé nabídky stavebních spořitelen se tak od sebe příliš neliší. Namísto toho se snaží stavební spořitelny zaujmout klienty různými akcemi, dárky a slevami. Přečtěte si, jaké slevy připravily stavební spořitelny na období babího léta a letošního podzimu.

Prémie a smlouva „zdarma“ od Lišky

Liška alias Českomoravská stavební spořitelna v rámci své podzimní kampaně odpustí novým klientům, kteří s Liškou nikdy předtím nespořili, poplatek za zřízení smlouvy. Respektive poplatek zaplatit musíte, ale spořitelna vám ho připíše na účet stavebního spoření. Jako bonus nabízí až dva tisíc korun. Po uplynutí šestileté vázací doby je poplatek váš. Trochu to připomíná slavnou povídku od Šimka a Grossmanna Nechci slevu zadarmo. Čtěte také: Stavební spoření aneb Co nabízí Liška z Českomoravské stavební spořitelny?

Poplatek za uzavření smlouvy je tak zapotřebí zaplatit do konce letošního října. Přičemž prémie v maximální výši dvou tisíc korun vám bude připsána během listopadu 2011.

Liška nabízí i desetiprocentní prémii pro každého, kdo bude od třetího až do osmého měsíce spoření odkládat pravidelně částku stanovenou Všeobecnými obchodními podmínkami. Výše prémie tak může činit nejvýše jeden tisíc korun, přičemž se vypočítává z předepsaných částek nikoliv ze skutečně uhrazených. Prémie bude připsána v červnu 2012.

Na prémiích lze získat nejvýše tři tisíce korun, avšak při sjednání cílové částky na alespoň 334 tisíc korun v tarifech Atraktiv a Invest.

Turbospoření od Raiffeisen stavební spořitelny

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí produkt, který nazvala jako Turbospoření. To spočívá v jednorázovém vkladu, které na svůj účet u této stavební spořitelny vloží klient. Na oplátku dostane prémii, která se mu bude pravidelně připisovat. Čtěte také: Proč je dobré míti stavební spoření?

Jestliže budete chtít Turbospoření využít, stačí v letošním roce uzavřít s Raiffeisen stavební spořitelnou smlouvu a bude vám připsán bonus ve výši jednoho tisíce korun. Jestliže vložíte sto tisíc korun, získáváte každoročně bonus 500 korun. Spořitelna navíc umně žongluje s bonusy a státními příspěvky. Během šestileté vázací doby můžete získat až 16 tisíc korun. Pouze čtyři tisíce korun, vám vyplatí spořitelna na základě výše splněných podmínek. Zbylých 12 tisíc korun činí příspěvky státní podpory. Kromě toho lze získat na celý spořicí cyklus dvouprocentní úrokovou sazbu.

Jsme přesvědčeni, že díky svým specifickým parametrům bude Turbospoření vyhledávaným produktem nejen pro klienty, kteří jej budou využívat pro zhodnocení jednorázových vkladů, ale i pro ty, kteří budou pravidelně spořit, řekl Karel Pavlík, ředitel odboru podpory prodeje a vývoje produktů Raiffeisen stavební spořitelny.

Vyhrajte fotoaparát od Buřinky

Jestliže potřebujete nový fotoaparát a současně rekonstruujete svůj byt nebo dům, nezapomeňte vyfotografovat své bydlení před rekonstrukcí a po ní. Stavební spořitelna České spořitelny spolu s časopisem Living.cz spustila propagační kampaň, ve které stačí odeslat desítku fotografií vašeho bydlení. Soutěžící se mohou těšit na digitální fotoaparáty. Výhodou této akce je, že slosování probíhá každé pondělí, přičemž se losuje z došlých fotopříspěvků z předchozího týdne.

Získat fotoaparát by nemělo být až tak příliš těžké, neboť například v minulém týdnu došlo pouze sedm soutěžních příspěvků. Akce potrvá do konce letošního roku. Čtěte také: Stavební spoření využívají lidé ke spoření, nikoliv k získání úvěru

Wüstenrot: Nová smlouva, vyšší úrok

Wüstenrot – stavební spořitelna nabízí pro své klienty, kteří do konce září uzavřou smlouvu ze stavebního spoření, úrokovou sazbu na vklady ve výši 2,5 procenta. Takto zvýhodněné úročení trvá po celou spořicí fázi. Z pohledu úrokových sazeb ostatních stavebních spořitelen jde o nejvyšší sazbu na trhu. U stavebního spoření však můžete dosáhnout i vyššího zhodnocení, avšak za předpokladu, že do zhodnocení započítáte i státní příspěvek. Podmínkou je sjednat si smlouvu na cílovou částku ve výši 200 tisíc korun.

Třetí věk Modré pyramidy

Do konce letošního roku nabízí stavební spořitelna Modrá pyramida akci nazvanou „Spoření třetího věku“. Akce je zaměřená na klienty, kteří si mohou sjednat smlouvu bez poplatku. Podmínkou je minimální věk klienta při podepsání smlouvy 55 a více let a uzavření smlouvy na cílovou částku 200 tisíc korun. Akce „Spoření třetího věku“ byla představena již v rámci letošní jarní kampaně.

Bude zajímavé sledovat i předvánoční kampaně stavebních spořitelen. Se snížením státní podpory postupně dochází i k ochlazování zájmu o tento produkt. Spořitelny tak budou muset nabídnout klientům propracovanější systém bonusů a prémií. Nabídnout klientům dárky v podobě osušek a tašek jako tomu bylo v minulosti, tak do budoucna nebude žádné terno. Čtěte také: Co letos čeká stavební spořitelny a stavební spoření obecně?