reklama

Pojištění dronů nepodceňujte

redakce dne 20. 03. 2018 - 00:00

Se zvyšující se oblibou dronů roste i pravděpodobnost nehody, které jsou způsobeny jejich provozem. Pro snížení následků slouží pojištění dronů.

Majitelé nepilotovaných letadel, dron je synonymum, by si měli sjednat pojištění odpovědnosti, které je známé pod označením povinné ručení. To je výsadou především v oblasti různých typů vozů. V případě škodní události kryje povinné ručení škody způsobené třetím osobám. Samotný majitel drona nic nezíská. Může se však připojistit prostřednictvím havarijního pojištění.

Vývoj samotného pojištění dronů se v posledních tří let přesunul z pojištění na míru na běžně rozšířený pojistný produkt.

Při létání s dronem je třeba mít na mysli, že jde o zařízení vážící od vyšších stovek gramů až po několik desítek kilogramů. Při pádu se tak díky fyzikálním zákonům zvyšuje jeho rychlost a škody jsou masivnější. Kromě škody vzniklé na samotném dronu, které jdou na vrub jeho vlastníka, může mít poškození nebo zničení majetku třetích osob často až fatální finanční následky.

Čtěte také: Lidé stále podceňují povinné ručení a havarijní pojištění

Výjimku ze zákona o povinném ručení mají lehčí drony, které jsou využívané k rekreaci a pro sportovní účely.

Co obsahuje havarijní pojištění nepilotovaných letadel

Havarijní pojištění se týká samotného drona, tak i dalších součástí, které jsou potřeba k jeho provozu. Mezi volitelné doplňky pojištění patří i vybavení, které dron nese. Nejčastěji jde o různá čidla, fotoaparáty, kamery. Ty mohou být od běžných typů až po ty vybavené termovizním snímáním.

Na českém nebi se v posledních letech zvyšují počty dronů. S rostoucí oblibou po pilotování těchto strojů hrozí i pravděpodobnost nehod.

Pojištění se týká proti škodám vzniklým při provozu drona – při startu a přistání, ale i během letu. Pojistka pokryje i odcizení drona nebo živelním událostem při nečinnosti zařízení během uskladnění anebo jeho přepravě.

Čtěte také: Neživotní pojištění nepodceňujte

Cena pojištění odpovědnosti začíná na roční částce sedmi tisíc korun. Cena havarijní pojistky závisí na typu dronu, ale také jeho výbavě a dalšího zařízení.

Stonásobný droní vzestup

Podle rakouského úřadu Austro Control (obdoba českého Úřadu pro civilní letectví) vzrostl počet dronů schválených oficiálně do provozu v letech 2014 až 2017 stokrát. V roce 2014 jich bylo schváleno 150. Do léta 2017 bylo vydáno 1550 povolení pro provoz dronů.

Čtěte také: Jak postupovat při pojištění majetku

V Rakousku se cena pojištění odpovědnosti vztahuje na drony s hmotností od 250 gramů. Roční pojistné stojí od 60 eur za jeden stroj (zhruba 1500 korun).

Drony mají široké využití

Využití dronů je značně široké. Od běžného rekreačního létání a pořizování snímků a videí z ptačí perspektivy je jejich využití především v průmyslu a realitách neodmyslitelné. Bezpilotní letadla se využívají pro mapování těžko dostupného terénu, monitorování dopravních uzlů a rozlehlých areálů. Jejich využití je široké – jsou nedocenitelným pomocníkem při inspekcích všeho druhu – od produktovodů, fotovoltaických elektráren až po měření objemů a velikostí různých útvarů. Své místo mají i v komerčním filmování krajiny.

Čtěte také: Časté chyby při pojištění vozidel