reklama

Poklad s dvouprocentní sazbou jménem stavební spoření

redakce dne 08. 01. 2015 - 00:00

Spoříte si v rámci stavebního spoření? Možná jste si všimli, jak vysokým úrokem se úročí vklady v tomto depozitním produktu.
 

Nejlépe úročený spořící účet v režimu vkladů na viděnou je úročen zhruba jedním procentem. Úroková sazba je v souvislosti s nízkou inflací, která se blíží k nule, relativně vysoká. Nejeden spořínek si jistě klade otázku, kterak zvýšit výnos v konzervativním produktu, kterým stavební spoření bezpochyby je. Čtěte také: Stavební spoření je vkladovým produktem č. 2

Vklady u starších smluv stavebního spoření ve spořící fázi mohou být úročené okolo dvou procent. Podmínky nejsou nikterak složité, pakliže odmyslíme šestiletou vázací lhůtu a tím pádem nemožnost manipulovat s penězi. Nic dalšího ve spoření nebrání. Možná ještě nízká cílová částka, která se dá, byť za poplatek, navýšit.

Spořící účet vs stavební spoření

Na praktickém příkladu si ukážeme rozdíl ve výpočtu peněz umístěných na spořícím účtu a na stavebním spoření. Včetně všech doprovodných jevů, jakými jsou výnosy, poplatky, vázací doba a další podmínky ukryté vesměs v detailu. Čtěte také: Tři důvody proč mít spořící účet

Pro modelový výpočet zvolíme například spořící účet u Air Bank, který je aktuálně úročený roční úrokovou sazbou 1,1 procenta. Sazba platí pro vklady do 250 tisíc korun. Pakliže jste si spořící konto u této banky pořídili do 30. ledna 2014 máte uvedenou sazbu až do vkladu jednoho milionu korun. U stavebního spoření vezmeme zavděk stavební spořitelnou Modrá pyramida. Ta u starších smluv nabízí úrokovou sazbu dvě procenta.

Roční výnosy ze stavebka a ze spořáku

Předpokládejme, že na obou finančních produktech budeme mít uloženou stejnou sumu a to 200 tisíc korun. U spořícího účtu je výnos z úrokové sazby 2200 Kč, u stavebního spoření pak 4000 Kč. V obou případech jde o sumu bez zdanění 15procentní srážkovou daní. Pro srovnání jsme připravili tabulku, kde si můžete porovnat oba druhy spoření.

Porovnání výnosů z depozit

Spořící účet Stavební spoření
200 000 Kč
(vklad)
200 000 Kč
(vklad)
1,1 % p. a. 2,00 % p. a.
2200 Kč
po zdanění 1870 Kč
4000 Kč
po zdanění 3400 Kč
žádné další výhody až 2000 Kč ročně
státní podpora
žádné další poplatky zhruba 300 až 500 Kč
roční poplatek za vedení

Výpočet: investia.cz

Stavební spořitelny na výpisech ze stavebního spoření oddělují úročení z vkladu účastníka a připsaných státních podpor. Pro zjednodušení jsme tuto zvyklost nebrali v úvahu. Čtěte také: Stavební spoření: Jisté a dobré výnosy

Pohrajeme-li si s čísly, tak stejný korunový výnos, který za rok připíše Air Bank z vkladu 200 tisíc korun získáme u stavební spořitelny za 200 dnů. Budeme-li u stavební spořitelny spořit celý rok, bude nám pro získání částky 2200 korun stačit pouze 110 000 Kč.

Máte-li stavební spoření a volné peníze, které nepotřebujete a zároveň nechcete nikam investovat, jeví se jako vhodná alternativa právě stavební spoření.