reklama

Myslete na svou budoucnost

redakce dne 08. 05. 2012 - 13:00

O novém penzijním systému slyšíte dnes téměř na každém kroku. Víte ale skutečně, co pro vás tato reforma znamená? Co vám přinese a co bude vyžadovat od vás?

Zásadní změny

Nejvýraznější změnou, kterou reforma zavádí, bude asi pro každého z nás přesun části povinných finančních odvodů ze státního systému do soukromého sektoru. Díky tržnímu systému tak budete mít větší šanci ovlivnit, jak budou vaše peníze zúročeny.

V rámci třetího pilíře, který zahrnuje penzijní připojištění a nově i doplňkové penzijní spoření, je důležitou novinkou vyšší státní příspěvek. Ten může činit až 230 Kč.

Na co hledět při výběru vhodného penzijního fondu

Vybírejte si společnosti s mnohaletou praxí, které dlouhodobě nabízejí jedno z nejlepších zhodnocení vkladů. Důležitá je také komunikace se zákazníky a orientace na jejich potřeby. Pokud se rozhodnete pro společnost s mezinárodní působností, ověřte si, jaké zkušenosti má s penzijními fondy v zahraničí a jak kvalitní služby nabízí.

Kdy začít a s jakou sumou

Otázka nejvhodnější doby pro začátek spoření je skutečně na místě. Obecně v případě penzijního spoření platí, že čím dřív tím líp. Prakticky hned jak se zapojíte do pracovního života, si začněte spořit určitou částku, kterou budete časem navyšovat. A jak vysoká by měla tato částka být? Odborníci hovoří asi o deseti až 20 procentech vašeho příjmu. Je důležité si uvědomit, že žijeme v době, kdy prudce stoupá střední délka života a v penzi současní důchodci prožijí běžně 15 až 20 let života. Očekává se ale, že i tato doba bude narůstat.

Co vás čeká

Abyste dosáhli na plný státní příspěvek na penzijní připojištění, je třeba měsíčně ukládat alespoň částku 1 000 Kč. Příspěvek vám bude sice připisován až od začátku roku 2013, přesto je dobré o případném zvyšování spořené částky uvažovat již teď.

Druhý pilíř

V případě druhého pilíře penzijní reformy neboli povinných odvodů na důchod se budete muset během první poloviny roku 2013 rozhodnout, zda chcete své peníze spravovat sami a dle vlastních preferencí si zajišťovat jejich zhodnocení. Druhou možností je ponechání peněz ve státním systému. Volba je jen na vás a konečné slovo budete muset vyslovit až za poměrně dlouhou dobu. Doporučujeme ale začít o těchto možnostech přemýšlet již teď a postupně získávat relevantní informace, které vám usnadní rozhodování.