reklama

Práce: Privátní versus veřejný sektor

Eva Nachtmannová dne 29. 11. 2010 - 00:00

Pracovat v soukromé firmě vás zocelí, zato při práci pro stát stihnete v pracovní době vyřídit i řadu osobních záležitostí. Kde je vlastně lepší pracovat? U soukromníka anebo v eráru?

Jestliže máte rádi pevnou pracovní dobu, žádný stres a stačí vám zvyšování platu jednou ročně o pár procent, tak jste ideální typ pro práci ve státní nebo veřejné sféře. Hlavně žádný stres. Lidé pracující v „eráru“ se stihnou v pracovní době nasnídat, nasvačit, uvařit odpolední kávičku a ještě si přečíst noviny nebo časopis. Ti drzejší čtou dokonce v práci knihy. Čtěte více: Státní zaměstnanci budou stávkovat

Existuje i druhý extrém, kterému se říká privátní sféra. Zde pracuje několikanásobně více lidí, než ve veřejném sektoru. Platy jsou závislé na jejich výkonu. O pravidelné valorizaci platů a mezd se jim může nechat jen zdát. Zato když se firmě nedaří, riskují kromě snižování mezd i ztrátu zaměstnání.

Kompromis: živnostník

Poslední možností, jak pracovat, je jako živnostník nebo podnikatel. To se však nehodí pro každého. I když z vás může váš šéf doslova stírat kůži, vždy na konci měsíce dostanete zaplaceno. Avšak živnostníkovi se to povést nemusí. Existují samozřejmě i výjimky, kdy firmy svým zaměstnancům neplatí, ale to jde vesměs o stavy, kdy firma má buďto arogantní šéfy anebo společnosti těsně před krachem.

Koho zaměstnavatelé upřednostňují?

Pokud chcete pracovat jak pro stát, tak i pro soukromou firmu, vždy zvažte, jestli jste pro svého potenciálního zaměstnavatele dostatečně atraktivní. Někteří podnikatelé jsou doslova alergičtí na stát a v jeho zaměstnancích vidí flákače. Naopak nejeden zaměstnanec ze soukromé zprávy byl doslova v šoku, když po nástupu do státního místa viděl, jakou mají jeho kolegové pohodičku. Čtěte více: Co se státním zaměstnancům nelíbí na snižování odměn?

Občas vás nemusí do státního sektoru přijmout proto, že se váš budoucí šéf bojí, abyste ho z jeho teplého místečka nesesadili. To se lidem přivyklým nicnedělání stává.

Věkový automat a peníze za práci

Státní zaměstnanci mají jednu zvláštnost, kterou lidé pracující pro firmu nemají. Je jím tzv. věkový automat, který zaručuje i těm největším ulejvákům zvýšení platu. V privátním sektoru dostanete peníze jen a pouze za práci.