reklama

Pravidelné investování

redakce dne 19. 08. 2022 - 00:00

Proč pravidelně investovat? Jaký efekt získáte z pravidelných investic? A proč pravidelné investování znamená vyšší úroveň finanční gramotnosti.

Pravidelné investování představuje silný potenciál pro drobné investory. Stačí pravidelně odložit předem danou částku a po určité době získáte zajímavé investiční portfolio. Po malých částkách nakupujete investiční aktivum, nejčastěji podílové listy v otevřených podílových fondech.

Co je pravidelné investování?

Strategie pravidelného investování spočívá v průměrování cen nákupu výsledné investice (podílové fondy, akcie apod.). Investor se tím zcela účelově vyhýbá spekulativnímu časování trhu. Časování nejvhodnějšího okamžiku, kdy má smysl nakoupit levné aktivum, po určitou dobu ho držet a následně ho v rostoucím cyklu opět prodat.

Vystihnout nejlepší možný okamžik a tipnout pokles cen aktiv (nákup ve slevě jako v supermarketu) je takřka nemožné. V reálném čase je takřka nemožné odhadnout, zda nastalo skutečné cenové dno.

Nákupy aktiv při cenových pádech nezvládají ani profesionálové typu Warrena Buffetta. Nevěřte, že byste dokázali načasovat nákup ve správný čas. Maximálně se vám to povede zcela náhodně. Při poklesu cen akcií obecně přichází čas po zvýšeném nákupu. Pro pravidelného investora je to signál, aby zdvojnásobil úložku a udržel jí do doby, až ekonomika opět zamíří k rostoucímu trendu.

Proč je pravidelné investování výhodné?

  • Investujete pravidelně menší částky
  • Budujete si dlouhodobě portfolio na důchod
  • Odpadá časování trhů se značně nejistým výsledkem

Jak funguje pravidelné investování

Abyste získali z pravidelného investování maximální možný užitek, musíte tak činit dlouhodobě. Ideálně pět let a déle. Při absenci časování trhů a investování do zaručených gapů, tj. propadů, ušetříte kromě samotných peněz i nervy. Zpětně uvidíte další a další vhodné příležitosti, které jste propásli. V reálném čase nelze uskutečnit opravdu výhodný nákup. Dlouhodobí investoři při poklesech dokupují investiční portfolio.

Jak na pravidelné investování

Pro pravidelné investování není zapotřebí žádné velké přemýšlení. Jednoduše si vyberete pro vás nejvhodnější otevřený podílový fond, nastavíte trvalý příkaz a vypustíte investici z hlavy. Jednou za čas zkontrolujete, zda platby odchází z bankovního účtu.

Zbystřete v okamžiku, až se média začnou předhánět v tom, jak moc velká je krize. V tento okamžik je nejvhodnější příležitost zdvojnásobit úložky. Jakmile se situace otočí a trhy budou mířit na své historické vrcholy, snížíte úložku na předchozí úroveň. Vrcholy i propady jsou vděčným tématem, které si média nenechají ujít.

Význam pravidelných investic

Význam pravidelné investice si zjednodušeně ukážeme na přiloženém příkladu. Nakupujete podílové listy v akciovém otevřeném podílovém fondu jednou měsíčně v hodnotě tisíc korun.

Pravidelné nákupy a vliv průměrování ceny

MěsícČástkaCena podílového listuPočet podílových listů
Leden1 000 Kč1,00 Kč1 000
Únor1 000 Kč1,05 Kč952,38
Březen1 000 Kč0,85 Kč1 176,47
Duben1 000 Kč0,90 Kč1 111,11
Květen1 000 Kč1,10 Kč909,09
Červen1 000 Kč1,03 Kč970,87
Celkem6 000 Kč0,99 Kč6 119,93

Zpracování a vlastní výpočty: investia.cz

Na modelovém příkladu je dobře viditelné, jak se proměňuje počet pořizovaných podílových listů v závislosti na jejich měsíční ceně. Výše měsíční investice je přitom stejná. Kdyby například delší dobu byla cena za podílový list nižší, řekněme 0,85 koruny, vyplatí se zvýšit pravidelnou výši investice.

Při investované částce 2000 Kč pořídíte za cenu 0,85 koruny celkem 2352,9 kusů podílových listů. Jakmile se hodnota podílového listu zvýší na 1,10 koruny, rozdíl bude oproti nákupu činit 588,2 koruny. Ve stejném duchu fungují pravidelné investice.