reklama

Tři zlatá pravidla pro dlouhodobé investování

redakce dne 18. 06. 2021 - 00:00

Pokoušíte se odpovědně investovat, ale nedaří se vám zaměřit pozornost požadovaným směrem? Vyzkoušejte tři zlatá pravidla.

Mezi investováním v minulosti a v současnosti je jasně viditelný rozdíl především ve skutečně obrovském množství dostupných informacích. Stěží se v nich lze vyznat. Zahlcení daty, grafy, výsledky na denní bázi je značně vyčerpávající. I v investování platí zlaté pravidlo, že vědět někdy méně je pro blaho investorovy duše i peněz více. Připravili jsme tři zlaté rady pro vaše investice. Přesto nejde o univerzální doporučení.

Hodnotový vs růstový investor

Ujasněte si, jaký typ investora jste. Zda hledáte dlouhodobou hodnotu anebo rychlý, raketový růst. Jste-li hodnotový investor, velkou část práce uděláte před samotným nákupem investice. Růstový investor jde naopak po aktuálních trendech a spekuluje na rychlejší nárůsty (nebo poklesy) hodnoty. Záleží, jak investuje.

Investoři v současnosti mají oproti těm v minulosti skvělé nástroje, kterými mohou své investice řídit, časovat nákupy a prodeje.

Růstoví akcionáři většinou neočekávají zisk v podobě dividendy, spekulují na rychlý růst hodnoty akcií. Srovnání se tak neubrání například tradiční americký maloobchodní řetězec Wal-Mart, který dlouhodobě vyplácí dividendu a jehož akcie plynule rostou. Oproti němu lze do příkrého rozporu postavit Teslu nebo Amazon, které zažívají rychlý nárůst hodnoty, avšak výplata dividend není v jejich případě směrodatná.

Nesledujte investiční zpravodajství

Čím více informací budete mít, tím více budete ve stresu. Pro hodnotové investory není sledování investičního a burzovního zpravodajství na denní bázi nutností. Přemíra nerelevantních informací dokonce škodí. Ovlivňuje úsudek a může mít negativní vliv na odpovědné a kvalifikované rozhodnutí.

Pro přiblížíme připojujeme modelový příklad z praxe. Jak se zachová investor, který drží akcie společnosti Coca-Cola. Z denního zpravodajství se dozvěděl, že čtyři firmy ze 12 sdružených ve skupině Coke One North America (CONA) se potýkají s výpadky ve stáčení a lahvování Coca-Coly? Dopad na celý maloobchodní trh je značný, skladové zásoby se vyčerpají za pár dnů, poté zavládne apokalypsa.

Akcie Coca-Coly se díky tomu propadnou o vyšší jednotky procent. Skvělá zpráva pro hodnotové investory, kteří přikoupí akcie do svého portfolia. Pro všechny akcionáře jde o nemilou, leč překonatelnou nepříjemnost.

Přesto se najde část akcionářů, kteří v panice prodají své cenné papíry v obavách před výraznějším snížení cen akcií. Jakmile se kapacita opět ustálí na původní produkci, dostane se hodnota akcií Coca-Coly zpět na předchozí úroveň.

Díky podobných nečekaným výkyvům ztrácí část akcionářů kontrolu nad svým rozhodnutím a v panice prodávají. Očekávají drastické a dlouhodobé dopady. Mnohdy jde jen o nepodstatné záchvěvy. Hodnota držené společnosti se nesníží, stejně tak ani výplata pozdější dividend.

Jedna akcie

S hodnotovým investováním se váže i nákup různých akciových titulů. Největší investoři světa, třeba Warren Buffet, z českých například Daniel Gladiš nebo Ondřej Tomek, mají nakoupené akci u zhruba dvou desítek akciových společností.

Uvedení muži jsou hodnotoví investoři, kteří svá portfolia rozšiřují anebo odprodávají s pečlivou rozvahou. S tím souvisí i ochota zainvestovat disponibilní finanční zdroje do jednoho akciového titulu. Pakliže danému titulu nevěříte, nemá smysl se jím vůbec zabývat.

Přílišná diverzifikace v tomto ohledu spíše škodí. Potažmo už s deseti akciovými tituly máte vysokou pravděpodobnost, že namícháte dostatečně odolné investiční portfolio. Chcete-li investovat do více titulů, snižuje se pravděpodobnost, že dokážete každé akciové společnosti věnovat dostatek pozornost. V opačném případě zvolte vhodného aktivního investičního správce.

Související články:

Věčné dilema: Akcie nebo fondy?

Nakupujte akcie podle ukazatele P/E

Co je to dividenda?

Gambling místo investování aneb Jak rychle prodělat

Jak maximalizovat dividendy