reklama

Předvánoční nabídka stavebních spořitelen

Josef Janda dne 12. 11. 2010 - 00:00

Ježíšek je za dveřmi a stavební spořitelny začínají nabízet vánoční dárky. Správně motivovat klienty je letos více než zapotřebí. Nad spořitelnami se zatahují mraky a hrozí, že stát změní systém státních podpor.

Stavební spořitelny letos, stejně jako loni nebo předloni, lákají nové klienty na spoustu bonusů nebo dárků. Jedna stavební spořitelna dá za podpis nové smlouvy batoh, jiná vám zvýší po dobu jednoho roku úročení. Avšak ani tyto dárky nejsou zadarmo. V drtivé většině případů musíte splnit i něco navíc.

Státní podpory v ohrožení

Již od loňského roku se na nejvyšší politické scéně začaly objevovat první náznaky, že by stát mohl omezit relativně štědrou podporu stavebního spoření. Letos po volbách se tak pro většinu střádalů, kteří mají uzavřenou smlouvu ze stavebního spoření, stalo doslova noční můrou. Ministr financí Miroslav Kalousek se rozhodl, že stát vezme lidem státní podporu a nahradí ji nižší, pro řadu lidí nevýhodnou. Zatím se nic vážného neděje, ale pokud se patřičné zákony změní včas, od začátku příštího roku by mělo dojít ke snížení státního příspěvku a zavedení daně z výnosu.

Stavební spořitelny se budí k životu jen pomalu a zatím to vypadá, jako by jim ani příliš nevadilo, že stát chystá nějaké změny, jenž se negativně dotknou jejich klientů. Nechme však víření vody a podívejte se, jaké bonusy a dárky rozdávají jednotlivé stavební spořitelny.

Českomoravská stavební spořitelna

Liška neboli Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) nabízí každému klientovi Bonusový vklad. Ten je možné získat do konce letošního roku, když klient do 31. prosince 2010 uzavře smlouvu o stavební spoření. Podmínky jsou následující. Kromě poplatku za uzavření smlouvy musí klient vložit minimální vklad 70 tisíc korun. Jestliže tyto podmínky budou splněny, ČMSS připíše klientovi na účet jedno procento z vložených finančních prostředků. Prémie bude připsána do 31. ledna 2011. Dále můžete získat na dobu dvou let poplatkové prázdniny, které se vztahují na bezplatné vedení účtu. Spořitelna nebude účtovat úhradu ve výši 0,5 procenta z cílové částky při předčasném ukončení smlouvy ve vázací době.

Důležité je, abyste během následujících dvou let od uzavření stavebního spoření nevypověděli smlouvu, nezměnili sjednanou cílovou částku. Nesmíte ani změnit tarifní variantu a nečerpat překlenovací úvěr.

ČMSS dále nabízí poplatek zdarma, když uzavřete následnou smlouvu s vkladem alespoň 70 tisíc korun do 30. listopadu 2010 anebo navýšíte cílovou částku s minimálním vkladem 20 tisíc korun do konce roku 2010. Jestliže navýšíte cílovou částku na minimálně 150 tisíc korun, získáte finanční prémii 1500 korun.

Batoh od Buřinky

Stavební spořitelna České spořitelna dává každému novému zájemci o stavební spoření batoh Puma. Musíte tak uzavřít smlouvu o stavební spoření nejpozději do konce letošního roku. Jestliže uzavřete smlouvu prostřednictvím internetu, neplatíte žádné další poplatky.

Modrá pyramida stavební spořitelna

Stavební spořitelna Modrá pyramida nabízí do konce 31. ledna 2011 smlouvu s úrokem dvě procenta plus dvě procenta. Do čtyř měsíců od uzavření smlouvy ze stavebního spoření musíte uhradit nejméně 10 tisíc korun. Jestliže tuto podmínku splníte, bude vám po dobu jednoho roku úročena vložená částka čtyřmi procenty, namísto dosavadních dvou procent. Drobnou vadou na kráse je nutnost zaplacení poplatku za uzavření smlouvy v plné výši.

Další akce, kterou Modrá pyramida stavební spořitelna nabízí, je získání zvýhodněného spoření pro děti do deseti let věku. Tato akce je prodloužena do konce roku. Svému dítěti tak můžete uzavřít novou smlouvu ze stavebního spoření s cílovou částkou 150 tisíc korun bezplatně a navíc váš potomek dostane plyšového psa Mopyho, maskota spořitelny.

Raiffeisen stavební spořitelna

Další v tuzemsku podnikajících stavebních spořitelen Raiffeisen láká nové klienty, kteří uzavřou smlouvu o stavebním spoření do konce roku s cílovou částkou nejméně 200 tisíc korun. Můžete tak získat dvojnásobné úročení vkladů v prvním roce trvání smlouvy anebo peněžní prémii, která se dělí podle dvou kritérií. Prvním kritériem je získání prémie jeden tisíc korun, jestliže na spořicím účtu budete mít k 31. lednu 2011 zůstatek 10 tisíc korun anebo můžete získat prémii 1500 Kč, jestliže budete mít ke stejnému dni zůstatek alespoň 20 tisíc korun.

Wüstenrot – stavební spořitelna

Vyšší úroková sazba je hlavním tahákem pro nově příchozí klienty, kteří tak mohou získat 2,5 procentní úrok. To je o 0,5 procentního bodu více, než nabízí ostatní stavební spořitelny. Pro klienty, kteří k Wüstenrot – stavební spořitelně přejdou od jiné stavební spořitelny, mohou získat prémii v rámci smlouvy Wüstenrot Team dva tisíce korun. Podmínkou je stihnout migraci do konce roku a s cílovou částkou na 200 tisíc korun. Navíc musíte do dvou měsíce od uzavření smlouvy vložit na spořicí účet stavebního spoření nejméně deset tisíc korun.

Jestliže sjednáváte novou smlouvu ze stavebního spoření svému dítěti mladší 18 let, můžete využít do 30. listopadu 2010 akci Wüstenrot Kamarád+ a založit spoření s cílovou částkou 300 tisíc korun bez poplatku. Ten nebude účtován, jestliže do čtyř měsíců ode dne uzavření smlouvy vložíte na stavební spoření sumu tři tisíce korun.

Jestliže do 20. prosince 2010 uzavřete u Wüstenrot – stavební spořitelny spoření novou smlouvu s cílovou částkou nejméně 250 tisíc korun a současně také povinné ručení na vozidlo do hmotnosti 3,5 tuny, můžete získat zdarma dálniční známku na rok 2011. Podmínkou je, že do 27. prosince 2010 musíte uhradit poplatek ze stavebního spoření a roční pojistné.