reklama

Stavební spoření - srovnání - 2014

redakce dne 12. 03. 2014 - 00:00

Srovnání spořících tarifů u stavebního spoření. Stavební spořitelny nabízejí roční výnosy okolo dvou procent.
 

Stavební spoření je vhodné pro konzervativního střadatele. Pro získání nejvyššího možného efektu je vhodné odložit ročně 20 tisíc korun, ze kterých získáte státní podporu 2000 korun. Průměrný výnos v šestiletém spořicím cyklu činí přes pět procent. Hned po spořících účtech jde o druhý nejoblíbenější spořící produkt.

Srovnání úrokových sazeb u stavebního spoření

1. Modrá pyramida stavební spořitelna
Tarif Kredit, 300 Kč
 2,00 %
2. Wüstenrot – stavební spořitelna
Tarif Finanční a Tarif Speciální, 300 Kč
 2,00 %
3. Raiffeisen stavební spořitelan
Spořící tarif, (Tarif U 121/122 úvěrový), 320 Kč
 2,00 %
4. Českomoravská stavební spořitelna
Tarif Variant, 330 Kč
 1,50 %
5. Stavební spořitelna České spořitelny
Standardní, 310 Kč
 1,00 %
6. Českomoravská stavební spořitelna
Tarif Garant, 330 Kč
 1,00 %

Zdroj: Stavební spořitelny; Zpracování: investia.cz
Poznámka: Cena udává roční poplatek za vedení účtu.
Poslední kontrola správnosti údajů: 16. března 2014

Stavební spoření má v současné doba nadstandardní výnosy a zároveň představuje bezpečný finanční produkt. Více v článku Stavební spoření: Jisté a dobré výnosy.

Výhody stavebního spoření

Stavební spoření nabízí nejvyšší možné zhodnocení v rámci depozitních produktů. Roční úroková sazba může být až dvě procenta. Při součtu státní podpory lze dosáhnout průměrného zhodnocení až šest procent. Státní podpora činí deset procent z naspořené částky ročně, přičemž maximum je 2000 Kč. Abyste získali maximální možnou státní podporu stačí ročně uspořit 20 tisíc korun. Peníze získané v rámci stavebního spoření – přijaté úroky a státní podpora – nejsou nijak smluvně vázány na bytové účely. Finanční prostředky lze využít na cokoliv. Třeba na předdůchod.

Stavební spoření má dvě fáze – spořící a úvěrovou. Již po dvou letech můžete čerpat překlenovací úvěr. Podmínkou je naspoření minimálně 40 % cílové částky. Tu si můžete zvolit v závislosti na plánovanou výši úvěru nebo podle vašich finančních možností.

Tip na článek: Stavební spoření nepodceňujte

Veškeré vklady jsou pojištěné jako vklady v bankách či družstevních záložnách a to až do výše 100 tisíc euro a jeho ekvivalentu do českých korun.

Nevýhody stavebního spoření

I stavební spoření nemá jen pozitivia. Prvním záporem je délka spořicícho cyklu, který je šestiletý. Po dobu šesti let nemáte přístup k finančním prostředkům. Získat je zpět před uplynutím vázací doby je možné pouze přes sankce, při kterých vracíte státu přijatou státní podporu a výnosy ze státní podpory. Druhým negativem je nestálost v politickém systému. Výhodnost tohoto finančního produkt silně ovlivňují vládní zásahy.

Stavební spořitelny

V České republice působí pět stavebních spořitelen. Největší z nich je Českomoravská stavební spořitelna, za kterou následuje Raiffeisen stavební spořitelna.