reklama

Příležitost pro miliony Čechů

redakce dne 24. 02. 2021 - 00:00

Využijte zrušení superhrubé mzdy pro zvýšení vašich investic. Objevila se jedinečná příležitost, jak rychle a bez námahy získané peníze odložit.

Přes čtyři milionů Čechů získalo zrušením superhrubé mzdy tisíce korun navíc. Volné peníze navíc lze odložit do celé řady finančních produktů. Není jisté, jak dlouho zrušení superhrubé mzdy potrvá. Dluh státu se tímto opatřením zvýší o zhruba 80 miliard korun ročně. Dlouhodobě nelze očekávat, že by stát chtěl financovat vyšší mzdy dalším zadlužováním. V redakci finančního serveru investia.cz se kloníme k názoru, že jde jen o přechodný, dvouletý stav, jak byl loni prezentovaný vládou a předsedou vlády.

Kolik peněz získáte navíc ze své mzdy nebo platu si prohlédněte v článku Jak efektivně využít státem umělé zvýšení mezd?.

Pro inspiraci přikládáme, kolik peněz navíc vlivem zrušení superhrubé mzdy je možné získat z hrubé mzdy 30 tisíc korun. Navíc vám zůstane v peněžence 1771 korun, které lze využít na cokoliv. My se přikláníme k jejímu odložení a následného zhodnocení.

Z důvodu dočasnosti vyšších příjmů na úkor státu lze doporučit rozdíly v příjmech neutrácet, nýbrž odložit stranou. Využít lze celou řadu standardních finančních produktů, případně navýšit pravidelné úložky již sjednaných produktů. Nejčastěji jde o stavební spoření, penzijní produkty a investice do otevřených podílových fondů.

Dvacet tisíc ročně

Ročně získáte z hrubé 30tisícové mzdy v čistém vyjádření o 21 252 korun navíc. Tuto slušnou částku je škoda utratit za běžné výdaje. Hledáte-li ve svém rozpočtu volné peníze k zainvestování, naskýtá se vám nyní prostor. Nabízí se vám skvělá příležitost trvající nejméně dva roky.

Probereme dvě možnosti, co s penězi udělat. Předpokládáme, že budete chtít každý měsíc odložit stranou dva tisíce korun. Zbývající 229 korun do dvou tisíc určitě hravě ve svém osobním i rodinném rozpočtu najdete.

Navýšení úložek

Máte-li sjednané penzijní spoření anebo otevřené podílové fondy, nejrychlejší cestou je navýšení úložek. U penzijních produktů se zvýšení přímo vybízí, například z jedné tisícikoruny na tři tisíce. U fondů proběhne zvýšení v podobném duchu, stačí jen upravit trvalé platební příkazy.

Čtěte také: Penzijko nedpoceňujte

U stavebního spoření dává smysl navýšit úložky jen do takové výše, abyste ze spoření získali maximální možnou státní podporu. Ročně je nutné odložit 20 tisíc korun, měsíčně téměř celé zvýšení mzdy, tedy 1700 korun. Vyšší úložky nejsou nutné, na trhu existují vhodnější produkty pro zhodnocení peněz, než je stavebko.

Chci nový produkt

Nemáte-li žádný z výše uvedených produktů sjednaný, dejte šanci doplňkovému penzijnímu spoření. Jednak je pro vaši budoucnost výhodnější a za druhé získáte z nižší ročně uspořené částky vyšší státní příspěvek. Z 12 tisíc ročně získáte na státní podpoře 2760 korun, což je o 760 kč více než u stavebního spoření, kde je nutné uspořit ročně alespoň 20 tisíc. Odložit pravidelně každý měsíc částku 1700 korun je dobrý nápad.

Oproti podílovým fondům má DPS výhodu i ve výši poplatků, které jsou nižší. Avšak ani kombinací penzijko a stavebko neuděláte špatně, byť si stavební spoření rozmyslete. U obou produktů platí, že než se dostanete v případě potřeby k penězům, může uběhnout i několik měsíců.