reklama

Pro koho je vhodné penzijní připojištění?

redakce dne 11. 07. 2011 - 00:00

Penzijní připojištění jako finanční produkt má jednu negativní věc. Výnosy penzijních fondů stěží pokryjí inflaci. I přesto je penzijní připojištění produktem, který vám může získat peníze, na které byste jinak nedosáhli.

Zlé jazyky nemající penzijní připojištění v oblibě tvrdí, že peníze uložené do tohoto finančního produktu nepřinesou takový výnos, jaký lze získat například nákupem akcií nebo investicemi do podílových fondů. Opak je však pravdou. Penzijní připojištění „vytáhne“ peníze i z takových zdrojů, ze kterých byste je jinak nezískali.

Výnosy nad úrovní inflace

V Česku jdou penzijní fondy dvěma směry v připisování výnosů. Prvním z nich je umělé udržování ročního zhodnocení na nějaké výši, potažmo na třech procentech, jako je tomu v případě penzijního fondu Allianz. Druhým řešením je připisování reálného zhodnocení bez příkras. Touto cestu se vydala většina penzijních fondů. Na trhu tak působí penzijní fondy, které loni stěží dosáhly na inflaci, která činila 1,5 procenta.

Penzijní připojištění má oproti jiným státem podporovaným produktům tu nevýhodu, že vklady v penzijních fondech nejsou pojištěny.

Státní podpora – až 150 korun měsíčně

Státní podpora penzijního připojištění je mediálně doslova omletá ze všech stran. Při měsíčním vkladu 500 korun můžete získat 150 korun. Za rok 1800 korun. Tyto peníze vám dá stát v okamžiku, kdy ročně uložíte nejméně šest tisíc korun. Podmínkou je pravidelné posílání peněz na váš účet penzijního připojištění. Oproti stavebnímu spoření tak nelze poslat peníze jednou za rok.

Daňový odpočet

Na daňovém odpočtu můžete získat dalších 1800 korun ročně. Abyste získali nárok na tuto sumu, kterou byste museli jinak odvést státu na daních z příjmu, je nutné abyste na svůj účet v rámci penzijního připojištění měsíčně poslali 1500 korun.

Příspěvek zaměstnavatele

Zřejmě největší motivací, proč si zřídit penzijní připojištění, je příspěvek zaměstnavatele. Ten může činit až 24 tisíc korun ročně, dva tisíce měsíčně. Tedy za předpokladu, že si kromě penzijního připojištění sjednáte i životní pojištění a to buďto kapitálové nebo investiční. Výhodou pro zaměstnavatele je fakt, že peníze spadají do kategorie nedaňových nákladů, tj. nevztahuje se na ně povinnost platit z nich daň z příjmu. Pro mnohé společnosti jde o jeden z finančních benefitů, který poskytují svým zaměstnancům. Peníze navíc nepodléhají odvodům sociálního a zdravotního pojištění.

Sjednání smlouvy penzijního připojištění závisí na každém. Jestliže máte možnost finančního příspěvku od svého zaměstnavatele, byla by škoda ho nevyužít. Ani daňový bonus či státní podpora nejsou zanedbatelné. V dlouhodobějším horizontu mohou přinést peníze, o které byste jinak přišli. Ostatně na tyto peníze máte od státu právo. Jen musíte splnit předem dané podmínky pro jejich získání.