reklama

Proč a kolik peněz investovat?

redakce dne 02. 10. 2013 - 01:00

Investování nebylo nikdy tak jednoduché jako nyní. Pro nejednoho investora vyvstává základní otázka proč a kolik investovat peněz.
 

Jak velkou částku investovat a na jak dlouhou dobu? Jakým investicím se raději vyhnout?Odpovědi na otázky naleznete níže v článku.

Investování je široká oblast. Peníze můžete vkládat do celé řády aktiv. Základním předpokladem pro spokojené investory je, že by měli své finanční prostředky odkládat do takových investic, ve kterých se vyznají. Vášnivý filatelista tak může odložit přebytečné finance do nákupu nového aršíku známek s atypickým přetiskem. Podobně na tom bude i vášnivý numismatik, který se využívá ve sbírání zlatých medailí. Zároveň může nakupovat podílové listy společností, které tento kov těží, zpracovávají a prodávají.

Jestliže se v ničem podobném nevyznáte, máte na výběr z otevřených podílových fondů, investičních certifikátů anebo nákup akcií. Ať už se rozhodnete zhodnocovat finanční prostředky jakkoliv, je zapotřebí znát a držet se několika zásad, které vám investování ulehčí.

Proč investuji?

Předtím, než začnete odkládat předem danou sumu, si položte otázku, proč vlastně investujete. Jestli je to jen zvědavost anebo je v této činnosti vyšší smysl. Jste-li investor bez předchozích zkušeností, dejte na investiční dotazník.

Máte-li již s investováním nějaké zkušenosti, můžete si jednoduše říci, do čeho budete investovat. A nejen to. Rozhodující jsou i důvody, proč investujete. Nejlepší příklad je ten se zajištěním na stáří.

S velkou pravděpodobností se již dnes ví, že pro lidi mladší 45 let stát nebude moci garantovat takové důchody jaké dostávají současní penzisté, jenž nyní odcházejí na odpočinek. Proto je nejvyšší čas myslet na zajištění na stáří vlastními zdroji.

Jistě jste už předběžně zjišťovali, v kolika letech půjdete do důchodu. Vznikne-li vám právo na důchod za deset let a později, lze investovat nějaké peníze s cílem využít dostatečně dlouhé doby a efektů spojených s investováním.

Kolik investovat?

A jsme u otázky, kolik investovat peněz. Obecně se doporučuje odkládat na stáří (zůstaneme-li u tohoto ryze praktického příkladu) nejméně jednu desetinu vašich čistých příjmů. Je-li váš měsíční příjem 25 tisíc korun čistého, měli byste každoměsíčně odložit 2500 korun. Toto číslo však samo o sobě nic neznamená. Důležitější je, do jakého aktiva budete investovat.

Máte-li dostatek času a jste schopni pravidelně odkládat předem danou částku, nespořte, investujte. Využijete potenciál, který je s investováním spojený.

A jakmile začnete jednou investovat, nepřestávejte. I kdyby z oblohy trakaře padaly a vaše investiční portfolio bylo v hluboké ztrátě, neukončujte investici. Časem se vše vrátí na původní hodnotu. Zároveň roste pravděpodobnost, že původní hodnota investice se překoná. Pravidelní investoři se nemusejí výkyvů hodnoty podkladových aktiv příliš bát. Propady hrají v jejich prospěch.