reklama

Proč není dobré si půjčovat na nákup akcií

redakce dne 07. 06. 2011 - 00:00

Půjčky a úvěry se stávají nedílnou součástí našich životů a mohou je do určité míry i ovlivnit. Kromě financování běžné spotřeby z půjček se naskýtá otázka, jestli je vhodné začít obchodovat s cizími penězi.

Na začátku si připomeňme jedno zlaté pravidlo. Jestliže si chcete vzít nějakou půjčku a to na jakýkoliv účel, musíte mít vždy na paměti, že jednou půjčené peníze budete muset zase někdy vrátit. To platí jak při půjčkách na novou pračku nebo ledničku, tak i na nákupy cenných papírů.

Jaké možnosti má investor, když nemá dostatek peněz pohromadě, ale chce obchodovat? Potřebný kapitál může získat několika způsoby, které vám stručně představíme.

Pákové obchody

Asi nejčastější burzovní půjčkou je tzv. pákový obchod. Investor si připraví předem dané množství peněz. Pomocí pákového efektu může na své vložené malé částce vydělat daleko více, než kdyby vložil do obchodu veškeré své peníze.

Investor vloží prostřednictvím pákového efektu například desetinu potřebných peněz. Pokud se mu obchod podaří, realizuje v řádech dnů až týdnů zisk (ale i ztrátu) ve výši několika desítek procent. A to na základě pohybu cen obchodovaných cenných papírů v řádech jednotek procent.

Půjčka na cokoliv

Další možností, jak se dostat ke kapitálu, je sjednání bezúčelového úvěru. Tím investor získá peníze na veškeré své investice. Musí však počítat s vyšší úrokovou sazbou a také tím, že peníze bude muset vrátit.

Americká hypotéka

Jestliže vám peníze z běžné bezúčelové půjčky nestačí, můžete si půjčit peníze prostřednictvím americké hypotéky. Podmínkou je, abyste vlastnili nějakou nemovitost, na kterou si ji sjednáte. Úroková sazba z tohoto úvěrového produktu je o něco vyšší, než z klasického hypotečního úvěru, ale je zároveň levnější než bezúčelový úvěr. Riziko je u americké hypotéky o to větší, protože v případě neúspěchu můžete přijít o střechu nad hlavou nebo jinou nemovitost.

Chcete-li mermomocí investovat, čiňte tak raději dlouhodobě a v menších objemech. Kýženého výsledku rychlého zbohatnutí se sice nedočkáte, ale riskujete pouze část svých peněz. Pokud byste chtěli obchodovat na dluh, půjčte si několik desítek tisíc korun na spotřebitelský úvěr, než si sjednávat americkou hypotéku. Obchodování v režimu pákových obchodů nelze doporučit začínajícím investorům.

Všechno má svůj čas a není třeba na nic spěchat. Raději si za vaše peníze pořiďte kvalitní odbornou literaturu nebo zaplaťte investiční seminář.