reklama

Je lepší být nezaměstnaný anebo nespokojený s prací?

redakce dne 07. 05. 2012 - 01:00

Nemůžete sehnat práci? Jste ochotni pracovat za nízkou mzdu a vykonávat jakékoliv zaměstnání? Pokud ano, máte problém.
 

Práce, zaměstnání či podnikání nás ovlivňují více než jsme si schopni a ochotni připustit. Jenže co dělat, když je pracovních příležitostí málo a vám se nedaří nalézt odpovídající uplatnění na trhu práce? Na řadu pak nastupuje snižování požadavků na práci. Jenže to je jen pouhý začátek toho, jak se dostat hodně hluboko pod únosnou mez.

Vzít horší práci nebo ne?

Jestliže jste nezaměstnaný delší dobu, třeba šest a více měsíců, mihne se vám nejednou hlavou otázka, jestli by nebylo lepší vzít i nějakou horší práci nebo brigádu. Má to logické opodstatnění. Na podporu v nezaměstnanosti již nemáte nárok a z finančních rezerv se také nedá žít věčně.

Dilema, jestli je lepší hůře ohodnocená práce a třeba i mimo váš obor, anebo být bez peněz se řeší lépe tomu, kdo nemá příliš velký manévrovací prostor. Náchylnější na špatné rozhodnutí jsou především ženatí muži se závazky. Ti při představě, že by nedokázali zajistit svou rodinu, volí často extrémní řešení. Tím je povětšinou snaha vzít jakoukoliv práci.

Vzali byste mizerně placenou práci v těžkém prostředí anebo sociální dávku?

Je nutné ještě zdůraznit, že horší práce nemusí být rozhodně špatná. Člověk zvyklý pracovat třeba jako bagrista by nemusel překousnout jít dělat kopáče. Podobně složité rozhodnutí může být pro finančního manažera pracovat jako administrativní pracovník.

Potvrzuje se tak pravidlo, že zvyknout si na lepší práci, příjem a třeba i pracovní prostředí není těžké. Opačně to však příliš dobře nejde.

Pošramocená kvalifikace

Zaklínadlem moderní doby je kvalifikace a její postupné zvyšování. Každé zaměstnání, které v průběhu života získáte, by mělo prohloubit vaše pracovní znalosti v dané oblasti. V praxi to pak vypadá tak, že během doby naberete tolik pracovních zkušeností, že na sklonku pracovní kariéry budete v určité oblasti působit jako fundovaný odborník.

Jakýkoliv odklon od výše popsaného modelu má za následek fakt, že se ke svému původnímu směřování budete vracet s obtížemi. Zaměstnanec dlouhodobě pracující v jedné branži může být problém, jestliže z tohoto prostředí na jeden dva roky vypadne. Samostatnou kapitolou jsou ženy na mateřské, potažmo rodičovské dovolené. Ty po návratu z „dovolené“ stojí na stejné úrovni jako čerství absolventi.

Jestliže se vám nedaří nalézt práci podobnou té předchozí, dobře zvažte jestli vezmete zavděk čímkoliv. Cesta zpět může být trnitá, v některých případech i nemožná.