reklama

Proč se Češi neradi stěhují za prací

redakce dne 26. 03. 2014 - 00:00

Velká města odjakživa přitahají pracovní sílu ze všech možných končin. Zmapovali jsme důvody, proč se nestěhujeme za prací.
 

Získat a udržet odpovídající pracovní místo v místě trvalého bydliště je snem nejednoho Čecha nebo Češky. Přesto ne všem se podaří působit tam, kde mají rodinu, kde vyrůstali, nebo kde by chtěli dlouhodobě žít. Čtěte také: Práce budoucnosti: Kdo se uplatní?

Existují dva dobré důvody, proč změnit místo bydliště kvůli zaměstnání. Jde o relativně prozaické a pragmatické důvody. Prvním z nich je uspokojení z vykonávané práce a odpovídající finanční ohodnocení. Druhým argumentem je volání hlasu srdce. Zkrátka lásky hory přenáší, což v praxi znamená zaláskování se a změnu města kvůli protějšku. Toto jsou dva důvody, kvůli kterým stojí změnit životní styl. Mnohdy radikálně a od základu. Čtěte také: Jak je to s pracovní flexibilitou a mobilitou zaměstnanců?

Vyšlapaná cesta

Dalším dobrým důvodem je vyšlapání cesty někým z vašeho okolí. Jít do neznámého prostředí je o dost jednodušší za podpory blízké osoby. Jedno jestli jde již o zmíněného druha nebo družky, sourozence anebo přátel. Silný vliv mají mnohdy i pevné rodinné vazby, kdy mladý člověk chvilku bydlí u tetičky v Praze, než se otrká a najde si vlastní bydlení. Čtěte také: Jak vypadá profesionál?

Ve všech uvedených případech využije dotyčný či dotyčná fungující vztahovou infrastrukturu (partner, sourozenec, kamarádi, tetička). Primárně má zajištěnou pomoc, nemusí nikde příliš tápat. Připomíná to výlet s plnou penzí.

Skok do neznáma

Diametrálně odlišnou situaci představují lidé, které do pracovní migrace žene primárně špatná situace na trhu práce v jejich rodišti. Musejí se tak o vše potřebné postarat sami. Oproti šťastnější skupině s bohatým sociálním kapitálem je na hlavním nádraží nečeká tetička s otevřenou náručí, nýbrž nejistota z toho, jestli v této životní zkoušce obstojí. Čtěte také: Je lepší být nezaměstnaný anebo nespokojený s prací?

Uvedené důvody vidíme jako hlavní při hledání nové práce v neznámém městě, v tuzemsku nejčastěji v Praze nebo větší a bohatší krajské metropoli jako je Brno nebo Plzeň. Ne každý se chce vydat se do neznáma a zkusit štěstí v neznámém městě. Migrace za prací tak není záležitostí jen finanční, ale také ochotou se přestěhovat. Čtěte také: Tuzemský trh práce má nevyužité rezervy