reklama

Proč usilovat o vysokou mzdu

redakce dne 10. 03. 2023 - 00:00

Existují čtyři důvody, pro které je dobré mít co nejvyšší možnou mzdu. Usilováním o co nejvyšší hrubou nebo čistou mzdu by se dalo nazvat pojmem mzdová gramotnost.

Vysoká než vyšší mzda je snem nejedné pracující osoby. Proč usilovat o co nejvyšší možnou mzdu nebo plat?

Existují čtyři dobré důvody, proč mít co nejvyšší možný plat (nebo mzdu):
Starobní důchod
Nemocenská
Hypotéka a úvěry
Vyšší růst mzdy při platové valorizaci

Starobní důchod

Čím vyšší mzda, tím vyšší vyměřovací základ. I přes redukční hranice, které se pro výpočet starobního důchodu používají platí, že vyšší mzda má vliv na vyšší důchod. Kromě vysokých příjmů se počítá i délka pojištění. Budete-li mít většinu ekonomicky aktivního života podprůměrnou mzdu a rok před odchodem na penzi vám dosavadní příjmy vyskočí na několikanásobek, příliš si tímto k vyššímu důchodu nepomůžete.

Nemocenská

Výše mzdy se promítá i do nemocenské. Ačkoliv pro stanovení nemocenské existuje přesný výpočet, ve kterém se vaše mzda propíše přes tři redukční hranice (pásma), stále vychází vyšší mzda příznivě pro vyšší nemocenskou.

Při simulované 65denní nemocenské získáte z hrubé měsíční mzdy 35 tisíc korun celkově 34 202 korun (neredukovaný denní vyměřovací základ 1 151 Kč), z hrubé mzdy 50 tisíc korun je to 45 889 Kč (1 644 Kč) a ze 70 tisíc již 56 100 korun (2 301 Kč).

Hypotéka a úvěry

Lidé s vyššími příjmy získají snáze vyšší úvěr. Respektive lidé s vyššími příjmy získají takovou výši úvěru, na který by člověk s příjmy nižšími nedosáhl. Dobře je to vidět u hypotečních úvěrů, které přes nařízení České národní banky mají vliv na osoby s nižšími příjmy.

Do hypotečních úvěrů se promítají dva faktory navázané na vaše příjmy. Celková výše úvěru a výše měsíční splátky z vašeho čistého příjmu domácnosti (klidně jednočlenné).

Vyšší růst mzdy při platové valorizaci

Pomyslnou třešničkou na dortu proč mít vyšší mzdu je případě jejich navyšování ze strany zaměstnavatele. Z vyššího základu je valorizace prostě vyšší. Své o tom vědí důchodci, kterým se vyšší starobní důchody zvyšují rychleji, než těm, kteří je mají nižší. Schválně si spočítejte rozdíl desetiprocentního navýšení mzdy ze základu 30 tisíc korun a například ze 40 tisíc.

Exekuce jako negativní faktor

Naopak negativním vlivem na vyšší mzdu je exekuce, která vám kromě nezabavitelného minima vezme vše, co se nachází nad ním. Proto chroničtí dlužníci s mnohonásobnými exekucemi často padají do šedé ekonomiky, kdy nedostávají oficiální mzdu, o jejíž část by vinou exekučních odvodů přišly.