reklama

Proletarizace investování

redakce dne 09. 09. 2022 - 00:00

Snadný přístup k investování bývá mnohdy na škodu. Nákup rizikových aktiv se uživatelsky zjednodušuje k objednání pizzy.

Investování nebylo nikdy tak jednoduché jako nyní. Oblíbené parafrázi nikdy tak jednoduché jako nyní jsme se nevyhnuli ani v redakci finančního serveru investia.cz. Jenže jednoduchost neznamená, že bude prospěšná.

Jednoduché investování

Snadnému investování pomáhají aplikace a platformy, mezi které patří například Robinhood, Fondee nebo Portu. Po technické stránce je způsob investování do cenných papírů hračka. Po stažení, registrace a ověření identity na vás čekají bezbřehé investiční možnosti. Rychlé nákupy i prodeje aktiv celého světa.

Drobní investoři se navíc sdružují na diskusních fórech investičních platforem, či na známém americkém Redditu. Nedávné covidové bláznění v podobě Gamestopu dokázalo zatopit nejednomu hedgeovému fondu, proti kterému vsadili sázkaři (k investorům má tato komunita daleko), aby přetlačili miliardové správce aktiv.

Právě ono přetlačování mezi masou drobných investorů proti profesionálním správcům aktiv ukázalo fakt, že investoři z Redditu o kapitálových trzích a investicích téměř nic moc neví. Stačilo je zlákat vidinou výdělku a pustit přes investiční aplikaci pár dolarů.

Rychlost nikoliv znalost

Proletarizace investování dává drobným investorům volnost v investování, která je vykoupena rychlým a levným přístupem. Nízko položený začátek investování v jednotkách nebo desítkách dolarů neklade pro budoucího investora žádný tlak na zjištění informací. Při posunu výše minimální investované částky mírně prořídnou řady retailových investorů. Jako zápor se jeví zhoršení dostupnosti investování pro část populace.

Jednoduchý nákupní proces je značně zjednodušený až na úroveň e-shopové objednávky. Umožňuje díky tomu snadné nákupy i sofistikovanějších produktů a nástrojů stejně jako objednání pizzy. Uživatelé si neuvědomují, že technicky jednoduchá služba je nechrání před jejich chybným investičním rozhodnutím. Klikači z Redditu se stali ukázkovým případem manipulace davu a davové psychózy během pandemie.

Svoboda pro rychlé, snadné a levné nakupování investičních aktiv by neměla být na úkor zkušenosti a poučenosti investorů.