reklama

Průměrná výše škody na zdraví při autonehodě přesáhla 500 tisíc korun

redakce dne 21. 09. 2011 - 13:13

Podle Policie ČR došlo během letošního prvního pololetí na českých silnicích k 34 528 dopravním nehodám. Meziročně jde o tříprocentní pokles. Naopak se o čtyři procenta na 9 0476 zvýšil počet takových nehod, při kterých dojde ke zranění anebo úmrtí.

Roste i průměrná finanční hodnota škody na zdraví. Ta se za letošní první pololetí vyšplhala na sumu 532 tisíc korun. Tuto informaci zveřejnila Česká kancelář pojistitelů. Jen za loňský rok byl objem škod v rámci povinného ručení odhadnut na 13,9 miliardy korun. Před deseti lety byla tato suma poloviční.

Z povinného ručení se platí jak „plechové“ škody na automobilech, tak i škody na zdraví. Pojišťovny na tuzemském trhu zaznamenávají nárůst této položky. Souvisí zejména s nákladnější léčbou a rehabilitací osob, které při autonehodě utrpěly nějaký úraz. Podíl mají i případné ušlé výdělky, o které lidé vinou nehody přicházejí.

Škody na zdraví představují v posledních několika letech zhruba 40 procent na celkových závazcích pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení). Zvyšuje se i rychlost růstu. Zatímco majetkové škody rostou o 3,7 procenta ročně, škody na zdraví se zvyšují o 13,2 procenta.