reklama

Ošidné průměry hospodářských ukazatelů za rok 2012

redakce dne 19. 03. 2013 - 00:00

Rok 2012 skončil a zanechal po sobě řadu ekonomických ukazatelů. Podívejme se na několik z nich a stručně si je popišme.
 

Inflace, hrubá mzda, nezaměstnanost, hrubý domácí produkt. To jsou čtyři základní hospodářské ukazatele, jejichž zevrubná znalost by se vám mohla hodit. Se znalostí těchto ukazatelů se přinejmenším lépe zorientujete v denním tisku.

Inflace

Začněme popořadě a to inflací. Ta za rok 2012 činila míry 3,3 procenta. Co tento ukazatel vlastně znamená? Inflace je znehodnocování hodnoty měny v průběhu doby. Laicky se dá vysvětlit tak, že si za stejnou sumu v trvání času koupíte méně. Jestliže jste na začátku minulého roku koupili za stokorunu sto rohlíků, tak byste s bankovkou, na které je vyobrazen Karel IV., začátkem letošního ledna koupili o tři rohlíky méně.

Inflace je důležitá zvláště pokud zhodnocujete peníze. Jde o první hodnotu, která by vám měla vyvstat v mysli poté, když ukládáte peníze do banky nebo družstevní záložny. Pokud jste měli loni uložené úspory v takovém spořicím produktu, který nepřekonal úrokovou sazbou ty zmíněné dvě trojky oddělené desetinnou čárkou, reálná hodnota vašich peněz se zmenšila.

Průměrná mzda

Nejčastější a snad i nejkomentovanější ukazatel na diskusních fórech velkých zpravodajských serverů, ale i těch odborných finančních. Průměrná hrubá měsíční mzda loni činila 25 101 korun. Tento údaj je zveřejňován čtvrtletně. Zatímco v prvních třech čtvrtletích se hrubá mzda pohybovala lehce přes 24 tisíc korun, ve čtvrtém kvartálu hrubá mzda poskočila o dva tisíce na 27 tisíc. Důvodem bylo vyplácení bonusů a třináctých platů. Za tímto zvýšením je zejména opatření vedení firem, jenž vyplatilo svým manažerům bonusy, aby se vyhnuli vyššímu zdanění v roce letošním.

Zatímco nominální průměrná mzda od sametové revoluce vesele roste, její reálná hodnota klesá. Od roku 2003 se průměrná mzda dostala do mínusu a to 0,6 procenta. Část mzdy znehodnotila inflace.

Nezaměstnanost

Rostoucí nezaměstnanost je průvodním jevem chřadnoucí ekonomiky. Podle údajů Českého statistického úřadu bylo loni k 31. prosinci 2012 celkem 545 311 nezaměstnaných, což bylo 9,36 procenta ze všech obyvatel, kteří jsou práceschopní. Počet volných pracovních míst bylo k témuž datu 34 893. Na jedno volné místo připadalo 15,6 nezaměstnaných.

Hrubý domácí produkt

Česká ekonomika nezkvétá. Vypůjčili jsme si bonmot Václava Havla ke konstatování, že tuzemské hospodářství již čtyři čtvrtletí za sebou klesá. Loni se ekonomika propadla o 1,2 procenta. v předchozích letech na tom bylo hospodářství země lépe a dokázalo vygenerovat růst o 2,3 procenta v roce 2010, potažmo o 1,9 procenta o rok později. Rok 2009 byl pro Česko těžký, neboť se hospodářský výkon propadl o 4,4 procenta. Tři roky předtím, v roce 2006, byla ekonomika našlápnutá k lepším zítřkům a vygenerovala růst o 7,2 procenta.

Výkon tuzemské ekonomiky činil v minulém roce 3843 miliard korun. Průmysl se na tuzemském hospodářství podílí z 27,7 procenty. Poptávka je tažena exportem do zahraničí, tuzemská spotřeba klesá.

Chmurné zprávy snad zanedlouho vystřídají ty pozitivní. Letos má poskočit výkon hospodářství o 0,3 procenta. Na trhu práce snad rovněž nastane oživení. Minimálně u sezónních prací.