reklama

Půjčky na Ježíška aneb Připravte se na Vánoce s předstihem

redakce dne 13. 10. 2014 - 00:00

Přicházející Vánoce budou pro část populace spojené s pořízením dárků na dluh. Při promyšleném postupu se lze vyhnout zadlužení.
 

Vánoce jsou pro nejednoho člověka spojené s obdarováním svých blízkých. V roli daru vystupují nejčastěji hmotné věci a služby konzumního charakteru. Zvláště děti očekávají spoustu dárků, na kterých dospělí nejčastějši nechtějí šetřit. Proti tomuto způsobu obdarovávání nic nemáme, jen je vhodné se dopředu připravit a ujastnit si několik základních výchozích postupů. Jednou z výchozích myšlenek pro tento příspěvek je přirovnání pořizování dárků k sestavování vhodného investičního portfolia.

Nákupy na úvěr

Prvním bodem je nákup vánočních dárků za vlastní či za cizí peníze. Cizími zdroji zde myslíme standardní úvěr. Jedno zda jde o spotřebitelský úvěr nebo půjčku od bank či nebankovních společností. Nákupy dárků na dluh je z dlouhodobého hlediska méně žádoucí než když je pořídíte z úspor. Hořkou pachuť vše dostává tehdy, kdy jste koupený předmět či službu již úspěšně zkonzumovali, případně přestala sloužit původnímu záměru. Avšak je nutné stále hradit splátky z dříve sjednaného úvěru, abyste mohli daný dárek pořídit.

Značně nevýhodné jsou rychlé půjčky. I přesto, že peníze získáte během okamžiku, případně do druhého dne, patří mezi jejich nevýhody především příliš vysoký úrok, související poplatky a sankce při nesplnění podmínek vyplývajících z řádného splácení. Jak už vyplývá z jejich podstaty, nedávají rychlé půjčky dostatek času na promyšlení, zda-li je opravdu nutné. Mezi žádostí o úvěr až po možnost jeho čerpání uběhne velice krátká doba, během které si stěží rozmyslíte, co opravdu potřebujete.

Výměna úspor za dárky

Ani druhý způsob, kterak financovat vánoční nákupy, není schůdným řešením. Šetřit celý rok na Vánoce a uspořené finanční prostředky utratit během několika nákupů není také schůdnou cestou. Pakliže na poslední svátky v roce zběsile šetříte již od Nového roku, je rovněž něco v nepořádku. Na druhou stranu je lepší pořídit dárky z úspor, než si na jejich pořízení brát úvěr.

Mějte na paměti, že byste za dárky neměli vyčerpat veškeré volné peníze, jenž jste si dosud naspořili. Nestojí to za to. Vánoce se dají prožít i skromněji, aniž byste museli přímo trpět viditelným nedostatkem anebo pocitem, že Vánoce bez velkého množství dárků nejsou ono.