reklama

Půjčky pro důchodce jako evergreen

redakce dne 13. 10. 2015 - 00:00

Půjčky pro důchodce jsou z pohledu půjčkové společnosti dobrým způsobem, jak získat spolehlivého a dlouhodobého dlužníka.
 

V České republice žije přes 2,8 milionů seniorů. Devět důchodců z deseti má vyšší starobní důchod než 8 tisíc korun měsíčně, polovina seniorů má dokonce důchod vyšší než 11 tisíc. Navíc roste počet penzistů, kteří mají ještě vyšší penzi. Z pohledu nebankovních společností jde o velkou skupinu osob, která je relativně při penězích. Respektive je schopná splácet své závazky. Čtěte také: Bohatnoucí senioři

Proč se senioři zadlužují?

Příčina zadlužování seniorů se neliší od jiných skupin obyvatel. Nejednou podlehnou marketingovým svodům půjčkových společností, které lákají své klienty na okamžité splnění vytoužených snů. Přesto jsou starší lidé k půjčkám obezřetnější. A svodům odolovávají lépe než jejich potomci. Čtěte také: Zadlužení důchodci: Exekuce na důchod

Důchodci mají pro sjednávání půjček ještě další důvod. Chtějí pomoci svým dětem nebo vnukům. Často jsou jedinými ve své rodině, komu banky nebo nebankovní společnosti půjčí. Paradoxně se tak zadlužují v okamžiku, kdy jsou jejich blízcí předlužení a stojí na počátku osobního krachu. Staří lidé tak pomáhají potomkům, kteří nezvládli financování svého života a potřebují pomoci od svých rodičů nebo prarodičů.

 

Starobní důchod jako jistota

Věřitelé zaměřující se na půjčování seniorům vycházejí z jednoduché hypotézy. Důchodci mají dostatečný a hlavně pravidelný příjem, který jim umožňuje včasné a řádné splácení. Starší generace jsou oproti těm mladším více disciplinovaní. Mají-li závazek, snaží se ho splatit. Případně jsou komunikativnější s věřitelem a jsou schopni si vyjednat splátkový kalendář anebo třeba odklad splátek.

Malé půjčky pro důchodce

Netřeba připomínat, že úvěrový limit pro běžného seniora není přespříliš vysoký. Těžko si může dovolit například hypoteční úvěr, ale půjčku před výplatou, kterou si lidé běžně sjednávají, dokáží ufinancovat. Jak již bylo řečeno, důchodce si často půjčí a peníze předá některému z potomků, kteří ji použijí pro své potřeby. Senior tak z půjčky v podstatě nemá žádný užitek, vyjma pocitu, že pomohl blízké osobě. Čtěte také: Půjčka před výplatou jako krok ke dluhům

Komplikace nastává i v případném splácení mezi seniorem a tím, komu peníze z půjčky předal. V těch lepších situacích se starší člověk se svými penězi opět shledá, včetně úroků a poplatků, v horším případě se potomci se splácením neobtěžují. Na důchodce tak dopadá nutnost půjčku splatit a zároveň hořký pocit, že pomohl svým blízkým na vlastní účet.

I v takovýchto případech, kdy si starší člověk vezme půjčku pro řešení životní situce třetí osoby, platí přísloví, že prarodiče mohou vypomáhat svým potomkům, avšak nemusí nic.