reklama

Rekonstrukce bytů a domů nepodceňujte

redakce dne 24. 10. 2013 - 01:00

Přestavba, modernizace nebo rekonstrukce nemovitostí není triviální úkol. Budete k tomu kromě peněz potřebovat i dostatek informací.
 

Situaci, kdy je zapotřebí přestavět bytové jádro ve starším panelákovém bytě anebo zateplit rodinný domek, či vyměnit okna, zná jistě každý, kdo vlastní nějakou nemovitost. Jako první věcí, co budete s nejvyšší pravděpodobností řešit, jsou finance. I když postup by měl být opačný, nejdříve zjistit cenu za provedené stavební práce a materiál a následně poté začít s hledáním firmy či živnostníků, kteří vám se vším pomohou. Toto je ideální postup. Často se jde na všechno od konce. Nejdříve zjistíte, kolik vám banka nebo stavební spořitelna půjčí a podle toho pak začnete plánovat celou stavební anabázi.

Ještě než začnete poptávat první stavební firmy a řemeslníky, zadejte zakázku nejdříve stavebnímu projektantovi, který vyhotoví patřičnou dokumentaci a připraví rozpočet. Znáte-li své finanční možnosti, sdělte je při zadávání zakázky. Projektant bude mít sice o něco těžší práci, avšak nebude muset dodatečně přizpůsobovat rozpočet a dokumentaci podle toho, kolik budete mít peněz.

Třetina peněz jako rezerva

Dejte stranou finanční rezervu. U velkých rekonstrukcí, třeba rodinných domů nebo bývalých zemědělských usedlostí přestavovaných na obytné účely, se uvádí jako finanční rezerva až jedna třetina z připraveného rozpočtu. V průběhu rekonstrukce mohou nastat komplikace, jenž v původním projektu nebyly. Není dvakrát příjemné mít rozestavěnou nemovitost, u které chybí už jen zlomek ceny k tomu, aby mohla být stavba dokončena.

U méně nákladných stavebních přestaveb, jako je například rekonstrukce bytového jádra, počítejte s nižší finanční rezervou.

Další náklady spojené s rekonstrukcí

Přestavba nemovitosti nejsou jen ceny za stavební práce a materiál. Je-li předmětem rekonstrukce byt, budete muset po nezbytně nutnou dobu bydlet jinde. U rodinných domů s více byty to můžete řešit třeba tím, že se dočasně přestěhujete do volných pokojů. Ne vždy a všude se dá toto řešení použít.

Nutnost dočasného bydlení v podobě nájmu nebo přestěhování se k rodičům, příbuzným nebo přátelům tak bude nabíledni. S tím souvisí i další náklady jako je úhrada nájmu v externím útočišti, stejně jako třeba přestěhování části vybavení a zařízení domu pryč z nemovitosti. Tento úkon je nutný všude tam, kde prochází realita generální rekonstrukcí a není možné přesouvat nábytek a vybavení bytu z jedné místnosti do druhé.

Prodražení rekonstrukce

Komplikací rovněž může být špatně odvedená práce řemeslníků a stavebních firem, zpoždění stavebních prací nebo zjištění problému, se kterým původní plán nepočítal. Všechny tyto stavy prodlužují rekonstrukci a v konečném důsledku ji prodražují. Znamená to další finance navíc oproti původnímu rozpočtu, další úhradu nájmu za období, kdy jste již měli bydlet v novém.

U rekonstrukce tak platí přísloví dvakrát měř a jednou řež více než obvykle.