reklama

Revitalizace bytového fondu pro BD a SVJ

redakce dne 27. 11. 2012 - 00:00

Během následujících několika let proběhne v Česku jedna z největších investičních akcí. A to obnova bytového fondu.
 

V České republice je v současné době okolo tří milionu bytů. Z tohoto čísla je podle občanského sdružení CERPAD (Centrum regenerace panelových domů) zhruba 1,52 milionu bytů, které budou do roku 2020 potřebovat rekonstrukci. Celková suma obnovy bytů se vyšplhá na 546 miliard korun. Největší investice budou potřebovat byty v bytových domech, potažmo v panelácích, které vyrostly v tuzemsku během let 1950 až 1990. Nutno podotknout, že životnost při výstavbě byla odhadována na zhruba 30 let, řada panelových domů již tuto dobu překonala. Domy tak potřebují investice, aby mohli svým obyvatelům nabídnout důstojn životní podmínky.

Socialismus se podepsal na kvalitě bytového fondu. Zatímco v panelových domech je situace tristní a vyžaduje značné investice, naopak u privátního bydlení v rodinných domech je tomu naopak.

Modernizace nemovitosti zvyšuje hodnotu

Revitalizace, respektive rekonstrukce, obnova nebo modernizace nemovitostí má velký význam pro menší bytová družstva nebo společenstva vlastníků jednotek. Tato uskupení jsou složena přímo z vlastníků bytů a mají na zhodnocování nemovitosti prioritní zájem. Zejména majitelé bytů v panelových domech by měli nyní zbystřit.

Rekonstrukcí nemovitostí zvýší jednak svůj životní komfort, tedy pokud v bytě bydlí, a zároveň zvýší jeho hodnotu na realitním trhu. Mezi hlavní argumenty, proč investovat do nemovitosti je především snížení výdajů za vytápění.

Dalším kladem pro rekonstrukci jsou stále rostoucí ceny stavebních prací a zvyšující se ceny za materiál a vybavení. Jestliže se obnova bytového fondu příslušného bytového družstva nebo SVJ podaří uskutečnit, vlastníci to poznají na skokovém zvýšení hodnoty bytů.

Nejčastější důvody pro modernizaci bytů

Jak již bylo uvedeno, hlavním impulsem pro modernizaci bytů jsou rostoucí ceny energií a vytápění obecně. Z tohoto důvodu se zateplují pláště budov, což v praxi znamená zateplení stěn, střechy a výměny oken.

Někdy se kromě ryze funkčních důvodů investuje i do vizuálních prvků jako je nová fasáda nebo úprava přilehlého okolí – dětské hřiště, parkovací stání či předzahrádky. Neméně důležitou investiční akcí je i výměna výtahů. Například v roce 2007 pouze pětina výtahů umístěných v bytových domech splňovala normy Evropské unie.

Financování SVJ a BD

Nejčastější formy financování jsou úvěry pro právnické osoby. Celá řada bank se na bytová družstva a společenstva vlastníků jednotek zaměřuje. Kromě úvěrů jim nabízí vedení bankovních účtů. Volné finanční prostředky jsou zhodnocovány na termínových vkladech.

Majitelé bytů mohou na rekonstrukci bytu – především jádra – využít široké nabídky hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.