reklama

Rodinné finance aneb Když děláte stojku

redakce dne 11. 10. 2012 - 01:00

Kdo u vás doma drží rodinnou kasu? Muž nebo žena? Na pohlaví příliš nezávisí, spíše jako na kompetencích správce peněz.
 

V epizodě „Pan Kouřil – Dvojí život manželky“ edukativního pořadu Krotitelé dluhů držela rodinný rozpočet ve svých rukou žena, která neváhala zadlužit sebe a manžela do řádů statisíců. Na jejich majetek bylo vypsáno několik exekucí, o kterých neměl její manžel žádné ponětí. Hana Kouřilová umřela a kromě dluhů zanechala pro manžela i nepříjemné zjištění v podobě prodeje svého těla dalším mužům. Epizoda skončila relativně šťastně. Jiří Kouřil prodal rodinné pole a situaci relativně efektně vyřešil. Z manželčina úmrtí a především z jejího druhého života se bude vzpamatovávat zřejmě dlouho.

Čtěte také: Třetina Čechů tají peníze před partnerem

Co z toho plyne? Především to, že by partnerské či rodinné finance neměl spravovat jen jeden člověk. Je dobré, když máte v rodině odborníka na finance, který se zkrátka „vyzná“. Neměl by však zneužívat důvěry partnera.

Výše popsaný příběh je i signálem pro každého, kdo doma udělá každý měsíc po výplatě pomyslnou stojku a jako oslík ze sebe vytřese veškeré peníze. O osud peněz byste se měli aktivně zajímat.

Jak na rodinné finance

Prvním krokem, který vede k lepšímu přehledu finančních toků v domácnosti, je zajímat se o celý rozpočet. Tedy o příjmy a výdaje. Průměrná tuzemská domácnost o dvou dospělých členech bude mít s největší pravděpodobností dva příjmy. Nejčastěji jde buďto o výplaty ze zaměstnání anebo příjmy z podnikání či jejich kombinace. Zjištění příjmů by vám nemělo zabrat více než jednu přímou otázku na partnera.

Jestliže vám protějšek nechce výši svého příjmu prozradit, máte problém, který však nevyřešíme. Respektive ano, a to tím, že byste měli zvážit manželskou nebo partnerskou poradnu.

Máte-li partnerův příjem, dosaďte svůj a oba je sečtěte. Nyní vás čeká mravenčí práce, kterou je zjištění všech výdajů.

Rozdělení výdajů

Výdaje se dělí do dvou skupin. První skupinu tvoří výdaje pravidelné, které se každým měsícem opakují a to jak periodou plateb, tak i její výší. Patří sem například náklady na chod domácnosti, potraviny, hygienické potřeby a v neposlední řadě i odkládání „desátků“ na stáří.

Čtěte také: Udělejte si pořádek ve svých penězích

Druhou skupinu jsou výdaje nepravidelné, respektive takové, které platíte jednou za čas. Sem spadá například daň z nemovitosti, povinné ručení či jednorázově hrazené životní pojištění. Pro získání lepšího přehledu je vhodné tyto jednorázově placené platby vydělit počtem měsíců v roce. Tímto drobným úkonem získáte lepší ponětí o výdajích.

Odhalte rozpočtové nešvary

Jakmile máte k dispozici kompletní rozpočet, můžete začít s odhalováním jeho nešvarů. Z dobře sestaveného rozpočtu můžete zjistit, jestli nemá váš protějšek pokoutný milostný poměr. Případně nějaký úvěr, který vám byl zatajen, stejně jako se to stalo Jiřímu Kouřilovi z úvodního příběhu.

Čtěte také: Napjatý rozpočet finanční rezerva nezachrání

Právě zatajené půjčky jsou největší skrytou zátěží rodinných rozpočtů. Především takové, které zatíží i druhého z partnerů, jenž o nich neměl nejmenší tušení. Při případném rozchodu se dluhy dělí na polovinu mezi oba partnery.

I když penězům nerozumíte, můžete výše uvedenému postupu vyhmátnout nepravosti partnera vůči vašim penězům.