reklama

Rok 2013 jako počátek uvažování o penzi

redakce dne 02. 01. 2013 - 00:00

Právě nyní nastává vhodná situace uvažovat o blízké či vzdálenější budoucnosti jakou je stáří. Poradíme vám jak na to.
 

Jedinou jistotou v lidském životě je smrt. Té u drtivé většiny lidí předchází delší či kratší období jménem stáří. Délku stáří nelze dopředu určit, jen odhadnout, leč nejde o příliš seriózní metody. Pro všechny případy je vhodné se na stáří dostatečně připravit. Nejen v oblasti finanční, ale i v rámci mezilidských vztahů.

Když srdce nebolí

Lidé se během svého života mění. To platí i o mezilidských vztazích. Častým argumentem při rozvodových řízeních u tuzemských soudů je, že se jeden z partnerů během manželství změnil a není takovým, jako na začátku vztahu, potažmo v den svatby. Podobnost je i v rámci rodinných vztahů mezi rodiči, dětmi a vnuky. Neuspořádané rodinné poměry mohou proměnit život stárnoucího člověka k nepoznání. Platí to samozřejmě i naopak. Jakmile potomci dospějí a vyzrají, mohou ke svým rodičům získat nový vztah.

Korunka ke korunce

Odmyslíme-li narovnání dávných křivd a pokřivených rodinných vztahů, staneme před důležitou otázkou: Jak se připravit na stáří? Na výběr máme z celé řady možností. Buďto budeme střádat peníze v rámci depozitních produktů s vědomím, že uchováme jejich hodnotu, avšak nezískáme žádný výnos. Anebo se rozhodneme po dynamičtějším zhodnocování finančních prostředků v rámci investic.

Ani jedna z výše uvedených cest není špatná, avšak vydání se jen po jedné z nich nás na stáří tak úplně nezajistí. Vhodná je kombinace obou možností.

Domácí cvičení na rok 2013

Na rok 2013 si můžete uložit domácí úkol. Ten bude spočívat v tom, jak se co nejlépe připravit na důchod. Pro začátek můžete využít volně dostupných informací na finančním serveru investia.cz, případně dalších podobně zaměřených portálů a serverů. Při shromažďování potřebných informací a znalostí by vám neměla uniknout ani příslušná odborná literatura. Lze zmínit dvě knihy – „Spořit nebo investovat?“ a „Zajištění na stáří“ – za kterými autorsky stojí vydavatel tohoto serveru.

V neposlední řadě je pak vhodné teorii převést do praxe a začít se spořením a investováním.