Spočítali jsme, kolik průměrně vynaložíte peněz, aniž byste za ně dostali adekvátní přidanou hodnotu.
Hodnotou nemyslíme pouze nákup statků a služeb, nýbrž i uspokojení vaší touhy po pomoci druhým. Čtěte také: Jak odlišit spořínka od skrblíka?
Schválně si tipněte, kolik peněz necháte na spropitném v restauraci po obědě, kolik vás stojí bezduché tlachání s kamarádkami u kávy anebo s přáteli u piva. Případně kolik peněz věnujete bezpřístřešníkům (bezdomovcům). Týdně nepůjde o žádné velké částky. Průměrně vydělávající člověk s příjmy od hrubé mediánové mzdy může částky ve výši desetikorun za den snadno přehlédnout. Čtěte také: Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou
Úmyslně nezmiňujeme charitu. U ní je předpoklad, že získané peníze bude umět vynaložit na takové účely, aby vše dávalo smysl a nedocházelo k plýtvání. Máte-li rádi efektivní vynakládaní finančních prostředků, porozhlédněte se po vašem okolí a vyberte si takový spolek nebo organizaci, jejíž činnost vám dává největší smysl a ten podporujte. Ideálně dlouhodobě. Čtěte také: Zbytné a zbytečné výdaje
Metodika výpočtu: 10 měsíců
Metodika výpočtů je podle klíče, kdy na kávu či pivo chodíte deset měsíců v roce. Poskytuje to přesnější obrázek v případě, že bychom se v odhadech příliš vzdáli-li od skutečnosti.
V přiložené tabulce počítáme s nižšími hodnotami, které jsou pro běžného člověka více než reálné.
Zbytečně utracené peníze (v Kč)
Týden | Měsíc | Rok | Deset let | |
---|---|---|---|---|
Káva/pivo | 60 | 240 | 2 400 | 24 000 |
Spropitné (5 %) | 25 | 100 | 1 000 | 10 000 |
Bezpřístřešníci | 50 | 200 | 2 000 | 20 000 |
Junk food | 50 | 200 | 2 000 | 20 000 |
Celkem | 185 | 740 | 7 400 | 74 000 |
Výpočet: investia.cz
Káva nebo pivo?
U kávy a piva platí následující model. Jde o jednu zbytnou návštěvu kavárny/hospody, kterou byste mohli v týdnu klidně vypustit a nic moc by se asi nestalo. Částka 60 korun vychází z aktuálních cen za kávu, vodu s bublinkami a případně malý pamlsek anebo za dvě piva plus pochutinu k tomu. To pro případ, že byste pili za nízké ceny.
Spropitné
Za průměrnou cenu oběda bereme stokorunu. Běžný tuzemský úzus v tuzeréch pro obsluhu je mezi pěti až deseti procenty. My počítáme se spodní hranicí.
Bezpřístřešníci
U bezpřístřešníků je základní jednotkou desetikoruna, kterou denně pověnujete. Kdybychom počítali v módu, že dáte desetikorunu každému, kdo požádá o drobný příspěvek, bylo by toto číslo nejméně pětinásobné. Alespoň v centru velkého města jako je třeba Praha.
Junk food
Pod pojmem junk food je myšlen pokrm, který vás sice nasytí avšak z dlouhodobého hlediska pro vás nemá patřičnou výživovou hodnotu. Jde o různé pamlsky do ruky jako je bageta, pizza, kebab, hamburger apod. Čtěte také: Pět tipů jak neutrácet za zbytečnosti
Když peníze nepomáhají
Ve všech uvedených případech jste peníze vynaložili zbytečně. Bezpřístřešníkovi nepomůže, když mu dáte desetikorunu. Spropitným pouze nahráváte propagátorům registračních pokladen a spolupodílíte se na podvodech v celém jednom segmentu ekonomiky, v tomto případě pohostinství. Dýška umožňují udržovat zavedenou praxi, kdy pracovníci v gastru mají příjem složený ze tří částí – nízkých platů, spropitného a peněz na ruku. Dvě třetiny jejich příjmu nejde přes sociální systém a neodvádí se do něho potřebné pojištění a daně. Spropitným se podílíte na daňových podvodech a špatně nastaveném odměňování lidí, kteří vás obsluhují. Čtěte také: Sbohem spropitné, chybět nebudeš