reklama

Se spořením na stáří začněte okamžitě

redakce dne 27. 12. 2012 - 00:00

Nic se nemá odkládat, o spoření na stáří to platí dvojnásob. Střádat volné finanční prostředky můžete od malých částek takřka kdykoliv.
 

Nečekejte na nejvhodnější okamžik, začněte si na důchod spořit okamžitě. Zodpovědnou přípravu na stáří lze shrnout do několika fází. V první fázi vám ke spoření stačí spořicí účet. V dalších fázích pak sofistikovanější investiční produkty.

Pro spoření peněz na penzi stačí pamatovat na jednoduchou zásadu. Co dnes neuspořím, zítra mít nebudu. Vysvětlení je nasnadě. Žádné peníze rovná se žádné úspory. A tím pádem ani potřebné finanční zdroje pro spokojený život ve stáří.

Nevíte-li kam máte investovat, raději spořte.

Jistější spoření

Spoření má ve svém vínku dvě jistoty. První je, že nepřijdete o peníze vinou špatně zvolené investice, druhá jistota je, že je ani moc nezhodnotíte. U spoření rovněž nemusíte podstupovat zjišťování investičního profilu a odpadá lámání hlavy nad investiční strategií. Při ukládání peněz na depozitní produkty bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen máte navíc další jistotu, kterou je pojištění vkladů do ekvivalentu sumy 100 tisíc eur.

Tři praktické rady

Začínáte-li teprve spořit, stačí vám spořicí účet. Lepší jsou ty, které nabízejí vyšší zhodnocení a nejsou zatíženy žádnou výpovědní lhůtou nebo pásmovým úročením. Jakmile nashromáždíte větší sumu peněz, můžete se porozhlédnout po vhodném termínovaném vkladu. Výhodou je vyšší úroková sazba,která jde ruku v ruce s délkou výpovědní lhůty.

Nečekejte na podněty zvenčí

Chcete-li spořit, nečekejte na žádné impulsy zvenčí. Nemusejí přijít. S tím souvisí i otázka, kolik peněz odložit stranou. Spořte tolik, kolik můžete. Někdy se doporučuje odkládat desetinu příjmů, jindy více. Na samém začátku spoření nemá příliš velkou cenu přemýšlet nad tím, kolik peněz odložit bokem.

Odložené peníze jsou tabu

Zní to možná jako klišé, ale jednou odložené peníze na stáří jsou pro vás tabu. To platí do doby, než vám vznikne nárok na jejich čerpání. Proto byste měli odkládat stranou jen tolik, kolik uznáte za vhodné a zároveň vám nebude v budoucnu chybět.

Využívejte stavební spoření

Ač se to nezdá, stavební spoření stále nabízí dobrou službu. Kombinací úrokové sazby nabízenou stavebními spořitelnami a státní podporou můžete dosáhnout na efektivní výnos okolo pěti procent.