reklama

Šest chyb při spoření na penzi

redakce dne 16. 01. 2019 - 00:00

I tak bohulibý úmysl při spoření na důchod se dá poškodit. Provedeme vás sedmi nejčastějšími chybami, kterých byste se měli vyvarovat.

Pro odpovědnou přípravu na stáří je dobré si sjednat doplňkové penzijní spoření. V Česku jde o značně rozšířený finanční produkt. Nevhodně zvolenými parametry můžete v průběhu času ztratit příležitost k akumulaci finančních prostředků. Připravili jsme šest častých chyb, které můžete udělat.

Nespořím, času dost

Bylo vám 30, 40 nebo dokonce 50 let a stále jste si nezaložili spoření na penzi? Odkládáte ho s tím, že na jeho založení máte stále času dost? A proč jste si ho dosud nezaložili? Pokud pouze z lenosti, tak jste během uplynulých tří desetiletí, kdy v Česku penzijní spoření funguje, zbytečně přišly o velkou část peněz, které vám mohl dát stát, zaměstnavatel a samozřejmě i vy.

Čtěte také: Mění se podmínky penzijního připojištění

Spořím málo

Druhý extrémem je, že na budoucí důchod spoříte naopak málo, než kolik můžete. Pro odpovědnou přípravu se doporučuje vydávat měsíčně desetinu vašich čistých příjmů. S přibývajícím věkem byste měli vydávat vyšší částku. Při spoření malých částek, často méně než tisíc korun měsíčně, zbytečně přicházíte o státní příspěvky. Ročně na nich můžete získat a 2 760 korun za 12 tisíc vašich vkladů.

Čtěte také: Uspořte ročně 36 000 korun a získejte 17 procent od státu

Špatně zvolená investiční strategie

Je vám čerstvě 20 let a máte nastavenou konzervativní investiční strategii? Možná jste jen nepochopili investiční dotazník, na jehož základě se investiční strategie stanovují. Nízké výnosy s dlouhým investičním horizontem vám zbytečně sníží potenciál, který se skrývá právě v čase. Je velký rozdíl, zda během následujících 45 let získáte průměrný roční výnos dvě procenta anebo třeba pět.

Čtěte také: Doplňkové penzijní spoření: Agresivnější spoření na stáří

Nečerpám příspěvky od zaměstnavatele

Častou chybou je nerozvinutí synergií u doplňkového penzijního spoření ve spolupráci s vaším zaměstnavatelem. Organizace, ať už soukromé firmy nebo státního či veřejného zaměstnavatele, vám na vaše penzijní spoření mohou přispívat. I obligátní pětistovka měsíčně vám za třicet let udělá zajímavou sumu.

Čtěte také: Doplňkové penzijní spoření vs penzijní připojištění

Nevyužívám daňové bonusy

Hojně rozšířenou chybou je i nevyužívání daňových bonusů, které vám z penzijka vyplývají. Při spoření mezi jedním až třemi tisíci korunami měsíčně můžete získat na daňovém bonusu až 3600 korun.

Spořím na důchod jiným způsobem

Na penzi je dobré spořit prostřednictvím více finančních produktů. Chybí-li vám právě penzijní produkt, je vaše spoření poloviční. Především kvůli jeho vlastnostem, které jsme probrali výše. Oproti otevřeným podílovým fondům platíte nižší poplatky.

Čtěte také: Penzijní a stavební spoření jsou základem pro vaše finanční portfolio