reklama

Single ženy jsou ohroženým druhem

redakce dne 29. 11. 2012 - 00:00

Samostatně žijící ženy jsou z pohledu osobních financí značně zranitelné. Více než muži musejí lépe plánovat jak naloží s penězi.
 

Singles, jak se říká osaměle žijícím lidem bez partnera, přibývá. Například ve Spojených státech žije v jednočlenných domácnostech čtvrtina populace. U nás bude situace trochu odlišná. Trend je jednoznačný. Přibývá počet lidí, kteří žijí sami buďto na základě svého životního přesvědčení anebo jsou k tomu přinuceni okolnostmi.

Z lidského hlediska je osamocené bydlení nejlepší školou života. Po vylétnutí z rodného hnízda často lidé hledají svou cestu životem. Sbírají pracovní a sociální zkušenosti a dovednosti a pomalu plánují partnerský a později i rodinný život. Jenže ne všem se podaří najít vhodný protějšek a ten si udržet.

Singl: Muž nebo žena?

Život skrývá různé nástrahy a jednou z nich je i žití jako singl. Větší výhodu tohoto způsobu života mají muži, kteří nejsou oproti ženám závislí na mateřství. Ženy naopak mají situaci těžší, neboť musejí snášet několik útrap, jenž jim osamocené bydlení komplikují. Jednou z nich jsou biologické hodiny, které neúprosně odtikávají život každé ženy před a po narození potomka.

S dětmi je spojena jedna zásadní komplikace. Otec. Pro samostatnou a povětšinou i atraktivní ženu je o dost složitější najít vhodného muže, který by splňoval náročná kritéria. I kdyby ženy tyto parametry zredukovaly na několik základních – schopnost vydělat dostatek peněz a rozdělit se o zdroje, elementární slušnost a v neposlední řadě i aktivní způsob života – může jít o nadlidský úkol.

Život nejsou jen potomci

Mezi jediné radosti v našem bytí není jen výchova potomků, ale i další hodnoty jako je spokojený a důstojně prožitý život. Tyto hodnoty mají společný jmenovatel – peníze.

Finanční prostředky značně ovlivňují vnímání bytí. Příslušnice opačného pohlaví se musejí vyrovnat se základní křivdou, kterou je nižší plat než je u jejich mužských kolegů.

Dalším záporem, alespoň v Česku, je nástup do zaměstnání po mateřské či rodičovské dovolené. Většina žen musí na pracovním trhu opět hledat své místo, stejně jako prací nepolíbené absolventky středních, vyšších odborných a vysokých škol. Byť mají ženy-matky za sebou kvalitní praxi, dítě tuto konkurenční výhodu často anuluje.

A to není vše. Ženy se musejí vyrovnat i s tím, že se podle statistiky dožijí vyššího věku. Toto je paradoxní situace, neboť podzim života mohou prožít v nižším komfortu, než ženy, které měly celý život plnohodnotný rodinný život.

Matky samoživitelky musí vyvážit péči o potomstvo a současně o něco dříve a odpovědněji myslet na zajištění na stáří.

Životní plánování single matky

Životní plánování samostatně žijící matky vychovávající jedno a více dětí musí být oproti vdaným ženám o dost pečlivější. Velkou roli hraje i finanční disciplína, vytvoření dostatečně velké finanční rezervy a rovněž i to, aby ženy během života měly štěstí na partnery, kteří z nich nebudou vysávat finanční prostředky a další zdroje.