reklama

Spoření a investování pro dítě

redakce dne 25. 04. 2012 - 01:00

Uzavřeli jste vašemu dítěti hned po narození stavební spoření? Výhodné je i investování do podílových fondů.
 

Nejednoho rodiče či prarodiče napadne, že by mohli svému potomkovi či vnoučeti usnadnit vstup do života tím, že mu budou spořit. Rozhodnutí často padne na sjednání stavebního spoření. Proti tomuto řešení nelze nic namítat. I přes aktuální legislativní úpravy tohoto produktu si řada rodičů dvakrát rozmyslí, jestli budou pro svého juniora sjednávat finanční produkt, který je v nemilosti současného ministra financí.

Výhodné spoření nebo výhodné investování?

Chcete pro svého potomka to nejlepší? Plánujete anebo už svůj plán realizujete s cílem mu výhodně spořit? Pokud ano, nic proti. Jen to, že můžete kromě spoření i výhodně investovat. Než váš junior dospěje, uplynou nejméně dvě desetiletí.

Z hlediska investora je dvacet let dostatečně dobrým investičním horizontem, který se doporučuje pro téměř jakoukoliv investici. Zůstaneme-li u akciových podílových fondů, můžete svému dítěti zajímavým způsobem zvýšit jeho počáteční startovací pozici. Fondové investování má navíc tu výhodu, že výnosy kolísají, ale nemají snižující se tendenci jako je tomu u stavebního spoření.

Výnosy u „stavebka“ časem klesají

U stavebního spoření během doby dochází k poklesu výnosů. Je to dáno tím, že státní podpora je nastavena na deset procent z úložky, která může ročně činit nejvýše 20 tisíc korun.

Abychom byli zcela přesní, můžete spořit třeba i milion ročně, ale státní podpora bude maximálně dva tisíce korun, což je z dvaceti tisíc, které jsou stropem v rámci tohoto typu spoření, právě oněch deset procent.

Stavební spořitelny samotné stavební spoření zhodnotí zhruba o dvě procenta. Při šestileté vázací době se tak průměrný roční výnos během tohoto období může v těch lepších případech pohybovat od pěti do šesti procent.

Investice kolísají, ale…

Jestliže chcete ze svých peněz dosáhnout vyššího užitku, měli byste se poohlédnout po vhodném investičním produktu. Takovým jsou například již zmíněné akciové podílové fondy.

Oproti stavebnímu spoření nezískáte nárok na státní podporu a výnosy vám investiční společnost rovněž nezaručí, jako je tomu u stavebních spořitelen. Namísto toho získáte nejistotu, která je současně výhodou. Výnosy nejsou v tomto okamžiku nikterak zastropovány.

Právě v tom je vaše výhoda. Bude-li investiční horizont dlouhý dvě dekády, měla by celá investice mít spíše prorůstovou tendenci. Během této doby se nevyhnete ani propadům, ale ty by se měly opět v čase vyrovnat. Z tohoto úhlu pohledu se investice jeví jako zajímavější zhodnocení peněz pro vašeho potomka, než u spoření.

Nebojte se založit vaší ratolesti i penzijní produkt. Doplňkové penzijní spoření v dynamické investiční strategii je skvělým odrazovým můstkem pro nejvýhodnější spoření pro děti.